Akcije Častim pol litra se je udeležilo že več kot 750 krvodajalcev

Akcije Častim pol litra, ki pod okriljem Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) že tradicionalno poteka spomladi, se je do zdaj udeležilo več kot 750 krvodajalcev, od tega 719 krvodajalcev v akcijah, ki so jih pripravile študentske organizacije univerz v Ljubljani, Mariboru in na Primorskem.

Na poziv ŠOUP so se odzvali 103 mladi darovalci krvi.
Na poziv ŠOUP so se odzvali 103 mladi darovalci krvi. 

SLOVENIJA > Z akcijo Častim pol litra želijo študente spodbuditi k darovanju, saj bo, kot so navedli organizatorji, vsaka četrta oseba vsaj enkrat v življenju potrebovala kri.

Prva je akcijo v ponedeljek začela Študentska organizacija Univerze v Mariboru. Kri je bilo mogoče darovati v Študentskem kulturno prireditvenem centru ŠTUK in v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, odzvalo pa se je skupno 291 udeležencev.

V okviru akcije, ki jo je pripravila Študentska organizacija Univerze v Ljubljani, je bilo mogoče kri darovati v torek in sredo v prostorih Zavoda za transfuzijsko medicino Ljubljana, kar je naredilo 310 darovalcev.

Primorski študenti so darovali 43 litrov krvi

Krvodajalska akcija, ki jo je v okviru projekta PreProstoVoljni (sofinancira ga Mestna občina Koper) pripravila Študentska organizacija Univerze na Primorskem, pa je od torka do četrtka potekala v Splošni bolnišnici Izola. 103 udeleženci so v treh dneh skupaj darovali nekaj več kot 43 litrov krvi. “Tudi tokratna akcija je bila uspešna, saj smo zopet zabeležili veliko število mladih krvodajalcev. Tudi v prihodnje bomo nadaljevali s krvodajalskimi akcijami, saj z njimi širimo zavedanje o pomenu darovanja krvi in humanitarnosti,” je odziv študentov komentirala Kristina Taja Grünfeld, sekretarka za socialno in študentsko problematiko ŠOUP.

Letos še brezplačni prevoz

Vsak darovalec je, poleg malice, prejel tudi simbolična darila, primorski študenti pa so letos imeli na voljo tudi brezplačen prevoz. “Posebej se želimo zahvaliti velikodušni donaciji vodstva prevoznega podjetja  Taxi Port, ki je častil prevoz, saj so tudi sami izjemni krvodajalci. Z donacijo so nedvomno pripomogli k temu, da se je akcije udeležilo večje število mladih krvodajalcev,” je prepričana Kristina Taja Grünfeld.

Sodelujejo tudi številni študentski klubi

Akciji so se pridružili tudi številni slovenski študentski klubi. Krvodajalsko akcijo tako so ali še bodo v svojih krajih v določenih terminih v aprilu organizirali tudi Klub študentov Ruš, Selnice in Lovrenca, Klub študentov Ilirska Bistrica, Klub jeseniških študentov, tudi Klub goriških študentov, Ribniški študentski klub ter posavski, ptujski, trboveljski in radovljiški študentje. Akciji so se pridružili tudi študentje iz Kranja, Žalca, Dravske doline, iz Sevnice, Slovenske Bistrice in Študentski klub GROŠ.

Študentska organizacija Slovenije vsako leto izvede dve krvodajalski akciji, eno spomladi in drugo jeseni, uspeh akcije pa je vsako leto večji, so sporočili s ŠOS. Na zadnji jesenski akciji je kri darovalo 1594 študentov v 17 krajih po Sloveniji.


Najbolj brano