Letos odstranili že skoraj dve toni ostankov vojn

Pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) imajo v zadnjih dneh na severnem Primorskem precej dela. V Vojščici so odstranili osem granat, v Vrtojbi ročno bombo, v Anhovem pa 43-kilogramsko topovsko granato.

V Anhovem so v sredo odstranili topovsko granato, ki je tehtala 43 
kilogramov. Foto: URSZR
V Anhovem so v sredo odstranili topovsko granato, ki je tehtala 43 kilogramov. Foto: URSZR

ANHOVO > V torek so pripadniki državne enote za varstvo pred NUS severnoprimorske regije med kraji Kal nad Kanalom, Kanalski lom ter Lokovec izvedli že tretje izredno uničenje ostankov prve in druge svetovne vojne. V deževnem vremenu so uničili 123 manjših kosov NUS. Območje so zavarovali gasilci iz Avč in pripadniki novogoriške enote za hitre intervencije.

V sredo pa so pri gradbenih delih v kamnolomu v Anhovem delavci odkrili 149-milimetrsko topovsko granato italijanskega izvora. Tehtala je kar 43 kilogramov. V nedeljo je pripadnike državne enote za varstvo pred NUS poklical občan, ki je pri delu na vrtu v Vrtojbi naletel na ročno bombo koruzarico avstroogrske izdelave. V začetku aprila pa jih je lovec opozoril, da je v gozdu v Vojščici našel več granat. Skupno so odstranili osem granat, ki so tehtale 121,8o kilograma, izvirale pa naj bi iz časa avstroogrske monarhije.

“Vse najdbe smo do uničenja spravili na varno v naše začasno skladišče. Uničili jih bomo najkasneje v treh mesecih. To je tudi zakonski rok za začasno skladiščena neeksplodirana ubojna sredstva,” je povedal poveljnik državne enote za varstvo pred NUS Darko Zonjič.

V državni enoti za varstvo pred NUS severnoprimorske regije so letos zabeležili že 63 intervencij, v katerih so skupno odstranili 404 kose NUS, njihova skupna teža pa znaša 1885 kilogramov.


Najbolj brano