S čilijem nad sladkor in holesterol

Kadar je človek načeloma zdrav in v prehrani uporablja tudi čili, se v telesu znižujejo celokupni holesterol, krvni sladkor, stopnja kroničnega vnetja. Tako navaja študija raziskovalcev s Fakultete za vede o zdravju in Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (UP), objavljena v znanstveni Journal of Functional foods.

Raziskava z zdravimi prostovoljci je potrdila ugoden vpliv čilija na 
zdravje.   Foto: Ilona Dolenc
Raziskava z zdravimi prostovoljci je potrdila ugoden vpliv čilija na zdravje.  Foto: Ilona Dolenc

arkoZnanstveni članek Moderate but not high daily intake of chili pepper sauce improves serum glucose and cholesterol levels povzema izsledke raziskave raziskovalcev in študentov, ki so ugotavljali raznolikost čili paprike in vpliv uživanja čili omak na zdravje. Raziskava je bila del projekta Po kreativni poti do praktičnega znanja, v sodelovanju s pridelovalcem in proizvajalcem teh izdelkov, podjetjem Gorki chili iz Istre. V sodelovanju strokovnjakov s Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije UP so opravili genetsko analizo vseh različnih kultivarjev čili paprike iz teh nasadov.

Kot navaja članek, je to je pomembno, saj zapis na molekuli DNK v večji meri določa vsebnost glavnih učinkovin, prisotnih v čili papriki. V manjšem delu k sintezi biološko pomembnih spojin prispeva tudi interakcija kultivarja in okolja, kjer ta paprika uspeva. Med učinkovinami je najbolj znana spojina kapsaicin, ki daje pekoč okus, med dobrimi lastnostmi pa sta še protimikrobno delovanje in vpliv na proizvodnjo toplote v telesu.

Člani raziskovalne skupine

Raziskavo so vodili doc. dr. Saša Kenig, dr. Alenka Baruca Arbeiter, doc. dr. Nina Mohorko, doc. dr. Mojca Stubelj, doc. dr. Maša Černelič Bizjak, izr. prof. dr. Dunja Bandelj, doc. dr. Zala Jenko Pražnikar in doc. dr. Ana Petelin. Iz podjetja Gorki chili d.o.o. sta kot delovna mentorja sodelovala Igor Tavčar in Rok Iglar.

Na Fakulteti za vede o zdravju UP so ugotavljali vpliv pekočih omak na zdravje in izbrali tri različno pekoče omake z različno vsebnostjo kapsaicina. Vse so vsebovale enake količine in sorte čilijev ter enako zelenjavno osnovo.

V raziskavi je 30 zdravih prostovoljcev, starih od 30 do 50 let (17 moških, 13 žensk), šest tednov redno v prehrano vključilo po 8 gramov pekoče omake na dan. Vsako od omak so uživali en teden, vmes so vedno opravili fazo spiranja (teden brez vseh pekočin). Na začetku in koncu vsakega tedna so jim odvzeli kri in izmerili serumske dejavnike (krvni sladkor, maščobe, holesterol, vnetne dejavnike).

Raziskave je potrdila, da uživanje zmerno pekoče omake zdravju koristi. Po enem tednu se je znižala raven celokupnega holesterola, holesterola LDL in krvnega sladkorja, rahlo tudi raven vnetnega dejavnika CRP.

Glede stopnje pekočnosti so ugotovili, da je pri uživanju pekočih omak najboljša zmernost. Ko so uživali zelo pekočo omako, jim to sicer ni škodilo, a zdravju koristni učinki niso bili več tako izraziti. Močna pekočnost namreč povzroči bolečino, ta pa v telesu sproži stresni odziv, ki je odvisen tudi od občutljivosti posameznika. Prav glede tega se ugotovitve te raziskave razlikujejo od primerljivih z nekaterih drugih območij (Mehika), kjer so domala vsi vajeni vsak dan použiti veliko več čilija.

Ugotovitve raziskave so pomembne zato, ker so bili testirani zdravi posamezniki, pri njih je tudi teže zaznati ugodne vplive. Potrdila se je ugotovitev, da lahko z uživanjem posameznih sestavin hrane zdravi posamezniki uspešno nadzorujejo količino sladkorja, maščob, holesterola in stopnje vnetja v krvi. To pa zavira ali odloži razvoj hiperholesterolemije, povišanega krvnega sladkorja in drugih zdravju škodljivih stanj.

Projekt je primer sodelovanja med fakultetami, študenti in gospodarstvom. Obe fakulteti vključujeta študente v različne projekte (kmalu bodo ugotavljali vpliv medu in kefirja na zdravje). Tako si mladi nabirajo praktično znanje in veščine, potrebne pri iskanju zaposlitve.


Najbolj brano