Cisterna povzročila preplah

Na prvi pogled nedolžno pranje plastične cisterne se je v koprski policijski garaži spremenilo v neljub zaplet. Zaradi ostankov v cisterni so policijski računalničarji pokašljevali, peklo jih je v grlih in solzile so se jim oči. Vzdrževalec je naposled povedal, kaj je storil, računalničarji so šli k zdravniku, zgodba pa seveda še nima epiloga.

V delavnici koprske policijske uprave naj bi vzdrževalec opral 
plastično cisterno, ostanki snovi v njej pa naj bi dražili usta in oči 
petih zaposlenih.  Foto: Danijel Cek
V delavnici koprske policijske uprave naj bi vzdrževalec opral plastično cisterno, ostanki snovi v njej pa naj bi dražili usta in oči petih zaposlenih.  Foto: Danijel Cek

KOPER > Zgodilo naj bi se že pred dvema tednoma, ko naj bi po poročanju koprske televizije vzdrževalec v delavnici koprske policijske postaje na svoje delovno mesto iz koprskega pristanišča pripeljal prazno plastično tisočlitrsko cisterno. Vzdrževalec naj bi hotel cisterno v Kopru oprati, nato pa jo odpeljati domov, da bi jo uporabljal za shranjevanje vode za zalivanje.

Kmalu potem, ko je cisterno opral, pa je pet policijskih računalničarjev, ki delajo v prostorih ob delavnici v garaži za koprsko policijsko postajo, začelo opažati nenavadne simptome. Najprej naj bi zavohali vonj po nafti, vendar na to niso bili pozorni, ker itak domujejo ob mehanični delavnici. Nekaj dni kasneje naj bi začeli rahlo pokašljevati, nato naj bi jih peklo v ustih in naposled naj bi se jim začele solziti oči. Eden naj bi dobil tudi prebavne motnje.

Ko je bilo vsem jasno, da je v prostorih računalničarjev nekaj narobe, naj bi vzdrževalec povedal, kaj je storil. Konec prejšnjega tedna so šli vsak k svojem zdravniku, na centru za klinično toksikologijo ljubljanskega kliničnega centra pa so za koprsko televizijo potrdili, da so jih poklicali iz koprskega zdravstvenega doma in jih vprašali, kako naj ravnajo z zastrupljencem.

Tiskovna predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec nam je včeraj potrdila, da so zaposleni čutili draženje grla in oči ter da so prejšnji petek odšli na pregled k zdravniku. “Nihče od navedenih pa naslednji dan ni šel na bolniško, ampak so še naprej v službi. Vendar pa trenutno delajo v drugih prostorih,” je povedala Anita Leskovec.

Odtočna cev iz delavnice po naših informacijah poteka prav pod prostori računalničarjev, zato je povsem možno, da so vdihovali hlape snovi, ki je bila v cisterni. Katera je bila ta snov, na policiji še ne razkrivajo, so pa zaradi dogodka sprožili ustrezen postopek. Obenem so ugotovili tudi sum, da je vzdrževalec storil kaznivo dejanje obremenjevanje okolja. Preiskava dogodka seveda še poteka.

Na koprski policijski upravi včeraj niso pojasnili, ali je šlo za eno ali za več cistern, prav tako še preiskujejo informacije, da naj bi vzdrževalec na lastno pest klical koprsko komunalo in jih prosil, naj nevtralizirajo snov v delavnici ter v vodi v bližnjem kanalu. Delavci komunale naj bi ugotovili, da se voda v kanalu ob policijski postaji peni in je bela.

Sicer naj bi šlo za plastično cisterno iz pristanišča, v kateri naj bi bil strupen aktivator ladijskega goriva. Na njej naj bi bila tudi oznaka, da vsebuje visoko rakotvorno snov.


Najbolj brano