Otroci z avtizmom niso več redkost

V organizaciji novogoriške osnovne šole Kozara in Društva OKO so v avli mestne hiše včeraj odprli razstavo izdelkov otrok, mladostnikov in odraslih z avtizmom. Akcije za ozaveščanje javnosti o avtizmu bodo sicer potekale ves april.

Razstava izdelkov otrok, mladostnikov in odraslih z avtizmom bo 
v avli mestne občine na ogled do 23. aprila. Foto: Nace Novak
Razstava izdelkov otrok, mladostnikov in odraslih z avtizmom bo v avli mestne občine na ogled do 23. aprila. Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > Avtizem je kompleksna motnja. Prizadene možgane pri predelavi informacij iz okolja in iz telesa. Pri vsakem posamezniku se kaže drugače, vsi pa imajo težave s socialno komunikacijo in interakcijo ter s fleksibilnostjo mišljenja. Pogoste so tudi težave na področju senzorne občutljivosti, odvisnosti od rutin, ipd. Pomembna je zgodnja diagnoza, ki ji sledijo ustrezna podpora in pristopi poučevanja, da oseba čim bolj samostojno živi.

Vsak je edinstven

“Vsak otrok z avtizmom je edinstven kot vsak izmed nas,” je ob odprtju razstave, ki bo na ogled do 23. aprila, povedal ravnatelj OŠ Kozara Edvard Vrabič. Izpostavil je tudi pomen dobrega sodelovanja s starši otrok z avtizmom.

Edvard Vrabič

ravnatelj

“Vsak otrok z avtizmom je edinstven kot vsak izmed nas.”

“Še vedno nekako lovimo svet, ampak mislim, da je bilo v zadnjih desetih letih na tem področju ogromno narejenega,” je pojasnila Erika Perić, specialna in rehabilitacijska pedagoginja na OŠ Kozara. Poudarila je, da so prvi, ki imajo zasluge za to, starši, pa tudi strokovna javnost je imela veliko možnosti za izobraževanje in pridobivanje znanja na tem področju.

Število se povečuje

Pojasnila je tudi, da se število otrok z avtizmom, vsaj glede na razmere na šoli, kjer dela, povečuje.

“Včasih je bila to redkost, zdaj pa ni več. Mislim, da k temu pripomorejo spremembe genetskega materiala. Do teh sprememb pa prihaja zaradi tega, ker se prehranjujemo in živimo drugače, ker dihamo drugačen zrak, pijemo drugo vodo in vse to ima svoj vpliv,” je še povedala Perićeva.

V okviru meseca zavedanja o avtizmu se bo v soboto 7. aprila ob 10. uri pred OŠ Kozara začel pohod z modrimi baloni. 14. aprila se bosta OŠ Kozara in Društvo OKO predstavila na tržnici Zveze za avtizem na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, 21. aprila pa bo v novogoriškem kulturnem domu še predstava Fantom iz opere v klavirski izvedbi skupine Čudoviti um DO Re Mi Bled.


Najbolj brano