Če je že banka šla, naj pride knjižnica

Če bodo Braničani uslišani, bodo nekoč imeli laže dostopno krajevno knjižnico. Kajti porodila se je zamisel, da bi jo iz nadstropja v stavbah hrama kulture v Braniku premestili v pritličje, tja, kjer so bila včasih okenca za “štetje denarja”.

Bodo mar tam, kjer so v Braniku še pred časom “šteli denar”, 
nekoč izposojali knjige? Foto: Ambrož Sardoč
Bodo mar tam, kjer so v Braniku še pred časom “šteli denar”, nekoč izposojali knjige? Foto: Ambrož Sardoč

BRANIK > Ker je v Braniku, enako kot drugod na goriškem podeželju, v zadnjem obdobju zaprla vrata edina tamkajšnja bančna poslovalnica, tudi v tem primeru Nova KBM, njeni prostori samevajo. Novogoriški mestni svetnik iz vrst ZZP Miran Vidmar je zato nedavno predlagal, da bi občina izkoristila priložnost in v izpraznjeni prostor preselila krajevno knjižnico.

“Prostori v pritličju bi bili mnogo bolj zanimivi in dostopni tako za osebe, ki so gibalno ovirane, kot za mamice z vozički in majhnimi otroki. Sedanji prostori so za te osebe neprimerni,” je utemeljil mestni svetnik. Trenutno knjižnica deluje v prvi etaži nad nekdanjo banko. Vidmar pripominja: “Če smo krajani že nemočni pri ukinjanju bančnih izpostav, bi radi iz nastalih razmer potegnili vsaj nekaj pozitivnega.”

Miran Vidmar

svetnik

“Če smo krajani že nemočni pri ukinjanju bančnih izpostav, bi radi iz nastalih razmer potegnili vsaj nekaj pozitivnega.”

Ali bodo to tudi dosegli, pa v trem trenutku ni mogoče napovedati. V oddelku za družbene dejavnosti v mestni upravi so svetniku odgovorili, da skuša Goriška knjižnica Franceta Bevka uvesti krajevne enote povsod tam, kjer je to najbolj potrebno in se jih “v sodelovanju s financerji trudi obnoviti.”

Če bi hotela novogoriška mestna občina ustreči pobudi Vidmarja oziroma Braničanov, pa bo morala nekdanjo bančno poslovalnico najprej kupiti. Vodja oddelka Marinka Saksida pojasnjuje, da o možnostih nakupa še zbirajo informacije.

Kot dodaja, pa je podobne prošnje kot iz Branika občina že dobila iz Prvačine in Solkana, kjer sta še dve krajevni knjižnici na njenem ozemlju. Če strnemo, bi v obeh krajih želeli večje prostore za ta namen, če je le mogoče v pritličju. Občina bi rada temu nekoč tudi ustregla.

“Seznanjeni smo, da bo postopno potrebno za vse krajevne knjižnice zagotoviti ustreznejše prostore, zato smo se z direktorico Goriške knjižnice dogovorili, da si jih bomo skupaj ogledali, določili potrebne ukrepe ter se dogovorili o izboljšanju pogojev za njihovo delovanje,” so v oddelku za družbene dejavnosti pojasnili v odgovoru svetniku Vidmarju.


Najbolj brano