Kjer ni avtobusa, občina vrne stroške staršem

Za prevoz osnovnošolskih otrok k pouku in nazaj domov so dolžne poskrbeti občine, ki običajno organizirajo prevoze z avtobusi in kombiji. Izjemoma na relacijah, na katerih takšnega prevoza ni, občina staršem povrne stroške vožnje.

Večina otrok, ki bivajo zunaj kraja šolanja, se k pouku pripelje z 
avtobusi, na nekaterih relacijah pa organiziranega prevoza ni.  Foto: Marica Uršič Zupan
Večina otrok, ki bivajo zunaj kraja šolanja, se k pouku pripelje z avtobusi, na nekaterih relacijah pa organiziranega prevoza ni.  Foto: Marica Uršič Zupan

BRKINI, KRAS > Za povračilo stroškov so divaško občino zaprosili starši, ki vozijo otroka v šolo, ker iz njihove vasi ni organiziranega prevoza z avtobusom. Občinski svetniki so plačilo brez zadržkov sprejeli, saj ne gre za visoke stroške (26 evrov mesečno), strinjali so se tudi, da jih povrnejo za obdobje od začetka šolskega leta.

Stroške občina izračuna po ceniku, ki velja za prevoz na delo (osem odstotkov cene bencina na kilometer).

V komenski in hrpeljsko-kozinski občini takšnih primerov ni, sežanska pa “plačuje stroške prevoza devetim učencem, ki se vozijo izven matičnega šolskega okoliša oziroma na relacijah, na katerih ni organiziranega šolskega prevoza,” so nam odgovorili. Strošek za to je 637 evrov na mesec oziroma 5760 evrov na leto.

Precej višji pa so stroški, ki jih imajo občine s plačilom organiziranih šolskih prevozov. V sežanski občini, kjer v sežansko osnovno šolo vozijo 336 otrok, v dutovsko pa 227, jim namenjajo kar pol milijona evrov na leto. Občini Divača in Hrpelje-Kozina plačata vsaka po 180.000 evrov na leto, občina Komen pa dobrih 109.000 evrov.


Najbolj brano