Arhitektura je za ljudi

Pod tem naslovom bo letos med 13. in 15. aprilom že devetič potekal festival kakovostnih gradenj, nepremičnin in arhitekture, Odprte hiše Slovenije. Naslov zveni logično, samoumevno, pa vendar včasih povezave med arhitekti in uporabniki njihovih del ni v tolikšni meri, kot bi si oboji želeli. Kajti stavb ne oblikujejo le arhitekti, oblikujemo jih vsi ljudje.

Hiša, ki poraja življenje, Ekoart hiše. Foto: Miran Kambič Foto: Miran Kambič
Hiša, ki poraja življenje, Ekoart hiše. Foto: Miran Kambič Foto: Miran Kambič

Najprej je seveda tu odgovornost javnih odločevalcev in investitorjev; ta se dotika našega širšega urbanega okolja, ki si ga vsi delimo. Ni vseeno, kje, kako in kakšne zgradbe rastejo v njem. In na koncu te verige smo uporabniki, mi, ki te zgradbe - najsi bodo javne ali zasebne - naseljujemo in v njih preživimo devetdeset odstotkov svojega časa. Kako naše hiše in hišice, stanovanja, pisarne, vrtci, šole, domovi za starejše in še bi lahko naštevali, vplivajo na kakovost našega življenja in dela, na naše počutje in zdravje? Morda o tem niti ne razmišljamo veliko, vendar vse te vplive še kako občutimo. Dolga leta in desetletja.

Brezplačni ogledi zares dobre arhitekture

Sodobni čas nam omogoča skoraj nepreštevno izbiro materialnih dobrin in skoraj vse lahko pred nakupom preizkusimo; od oblek, telefonov do avtomobilov. Nepremičnin, ki so ena naših največjih investicij v poslovnem ali zasebnem življenju, pa večinoma ne preizkušamo. Zato velikokrat niti nimamo razvitih kriterijev, s katerimi bi jih znali vrednotiti. Festival Odprte hiše Slovenije omogoča prav to izkušnjo: odpira vrata domov in javnih prostorov. Obiskovalci lahko ne le vstopijo vanje, jih doživijo kot realno in fizično izkušnjo, temveč se v njih srečajo tudi z arhitekti, uporabniki, lastniki, izvajalci in drugimi strokovnjaki. Odprte hiše so preprost in učinkovit koncept. Prvič se je pojavil leta 1992 v Londonu. V mednarodni mreži danes deluje več kot 30 mest po vsem svetu, torej bi lahko rekli, da gre za največji globalni arhitekturni festival, ki dosega več kot milijon ljudi. Najširši javnosti ponujajo brezplačne oglede nadpovprečno dobre arhitekture in prostorskih ureditev.

Kako naše hiše in hišice, stanovanja, pisarne, vrtci, šole, domovi za starejše in še bi lahko naštevali, vplivajo na kakovost našega življenja in dela, na naše počutje in zdravje? Morda o tem niti ne razmišljamo veliko, vendar vse te vplive še kako občutimo.

Objekte, ki se predstavljajo na festivalu, vsako leto med prijavljenimi izbere strokovna žirija. Kot zmeraj so jo tudi letos sestavljali priznani arhitekti in strokovnjaki. Med prijavljenimi objekti so tako izbirali Peter Šenk, Mima Suhadolc, Boštjan Vuga, Klara Zalokar, Zaš Brezar in Kristina Dešman. Največ je bilo med njimi zasebnih objektov, predvsem hiš in stanovanj, po številu so jim sledili poslovni prostori, kar kaže na razcvet novih poslovnih okolij. Sledijo jim kulturni, izobraževalni in rekreacijski objekti, odprti prostori, turistični, infrastrukturni objekti ter kavarne in restavracije.

Na ogled bo sto zasebnih in javnih stavb ter prostorskih ureditev

Raznolikost nove kakovostne arhitekture je presenetila in navdušila žirijo. Boštjan Vuga, ustanovitelj biroja Sadar+Vuga, meni, da to kaže na odprtost naročnikov in na težnjo po novem, še ne videnem, ter na znanje in ambicijo arhitektov.

Opazili so še eno zanimivost, da kljub številnim novim projektom med njimi ni skoraj nobenih večjih javnih objektov. Docent in arhitekt Peter Šenk je v svojem komentarju zapisal: “Ob kroničnem pomanjkanju projektov in izvedb (predvsem javnih) objektov v preteklih letih se pri nas očitno razvija trend zadržanih, a premišljenih interierjev, domovanj ter bolj igrivih in označenih poslovnih okolij. Med temi se pojavljajo številne kakovostne izvedbe, ki s sodelovanjem na festivalu OHS dobijo odlično priložnost za ogled.”'

Pohvalna je tudi odločitev arhitektov, ki so poleg aktualnih del prijavili nekatere svoje starejše realizacije - tiste, ki so z uporabo in testiranjem skozi čas že dobile uporabniško izkušnjo in so zanimive tudi s tega vidika. Letos bo na ogled sto zasebnih in javnih stavb ter prostorskih ureditev. Odprte bodo med 13. in 15. aprilom, termini ogledov pa bodo od 2. aprila na voljo na spletni strani www.odprtehiseslovenije.org. Tam so dostopni tudi vsi drugi podatki. Za posamezne vodene oglede pa se bo mogoče prijaviti po 7. aprilu.

Od leta 2010, ko je potekal prvi festival Odprtih hiš Slovenije, so odprli že 474 objektov. Vsi so dostopni tudi na njihovi spletni strani in sestavljajo največjo spletno bazo sodobne slovenske arhitekture.

Projekt Odprte hiše Slovenije je v osmih letih prerasel v platformo za izmenjavo praktičnih izkušenj, dvig prostorske kulture ter osebno in poslovno mreženje. Kot pravijo, lahko ena izkušnja v dobri stavbi pomeni več kot 1000 besed ali slik. Na letošnjem festivalu bodo posebno pozornost namenili mlajši generaciji arhitektov, ki je s svojo strokovnostjo in prodornostjo uspela uresničiti svoje prve zamisli.

Če vas torej kateri od letošnjih objektov zamika, se le prijavite in odpeljite na izlet tudi v katero od drugih slovenskih pokrajin. Snovalci Odprtih hiše vabijo vsakogar, da raziskuje in spozna vrednost dobro oblikovanega prostora.


Najbolj brano