Poljak ni čutil naporne sezone

Poljak Kamil Stoch je zmagal tudi na zadnji tekmi svetovnega pokala sezone smučarjev skakalcev na letalnici v Planici in potrdil veliki kristalni globus, ki ga je tudi teoretično osvojil že prejšnjo nedeljo v Vikersundu.

Zmagovalec svetovnega pokala Kamil Stoch v objemu soproge, ki 
jo je zasnubil prav v Kranjski Gori. Foto: Anze Malovrh
Zmagovalec svetovnega pokala Kamil Stoch v objemu soproge, ki jo je zasnubil prav v Kranjski Gori. Foto: Anze Malovrh

PLANICA > Peter Prevc je bil osmi, mali globus v poletih pa je osvojil Norvežan Andreas Stjernen, ki je bil peti.

Kamil Stoch (245 in 234,5 m/455,6 točke) je zmagal tudi v seštevku sedmih planiških poletov, za kar je zaslužil 20.000 švicarskih frankov (17.000 evrov). Drugi na finalni tekmi je bil svetovni rekorder Avstrijec Stefan Kraft (243 in 236 m/440,1), tretji pa svetovni prvak v poletih Norvežan Daniel Andre Tande (243,5 in 234,5 m/439,6)

17.000

evrov je za zmago v seštevku vseh sedmih planiških serij prejel Kamil Stoch.

Za Prevcem (235 in 232 m/424,1) je bil drugi Slovenec Anže Semenič, ki je zasedel 17. mesto, Tilen Bartol je bil 18., Jernej Damjan pa 23.

V Planici se je zbralo 12.600 gledalcev, v vseh štirih dneh poletov pa skupaj 58.400. Videli so tretje mesto slovenske ekipe, norveško moštveno zmago in dve slavji Stocha, ki je ob olimpijski zmagi v tej sezoni kot drugi v zgodovini slavil tudi na vseh štirih tekmah novoletne turneje.

Že v četrtek, 22. marca, se je Robert Kranjec s poletom, dolgim 238 metrov, zapisal v zgodovino kot prvi, ki je 200-krat dosegel 200-metrsko znamko. Avstrijec Gregor Schlierenzauer pa je poletel 253,5 metra, kar bi bil izenačen svetovni rekord, a je pri pristanku podrsal z obema rokama.

Stoch je vodil že po prvi seriji zadnje tekme pokala, bil pa je najboljši tudi v poskusni seriji, v kateri je drugi dosežek zabeležil Peter Prevc, ki pa mu na tekmi potem ni šlo tako dobro in je po finalu obdržal osmo mesto iz prve serije. “Sezona je bila fantastična. Jasno, pomembna je bila tudi podpora vse družine in predvsem soproge, ki sem jo spoznal prav v Planici. Užival sem v družbi navijačev in uspehi so bili zaradi tega še lepši,” je povedal novi zmagovalec svetovnega pokala.

Glavni slovenski trener Goran Janus pa je po finalu dejal, da je še motiviran za delo v reprezentanci. Pogodbo ima sicer do leta 2020, v prihodnjih dneh pa se bo po slabši sezoni z vodstvom smučarske zveze pogovarjal o svoji prihodnji vlogi. “Glede na to, da smo na svetovnem prvenstvu osvojili medaljo, kar je bila pika na i, bi sezono po šolsko ocenil s štirico. Težko je vzdrževati formo in biti ves čas med prvo trojico. Čutim, da imam dovolj energije in sem tudi še dovolj mlad,” je menil Janus, ki je poudaril napredek mlajših. “Tega sem bil zelo vesel, prihaja do menjave generacij in naslednje sezone bodo težje. Pri mladih tekmovalcih je nujno, da si potrpežljiv ... Norvežane lažje lovimo na letalnicah kot na manjših napravah. Je še nekaj rezerv, tudi pri našem delu.” O Petru Prevcu je Janus povedal: “Manjkalo mu je delo nog in elastičnosti, pa tudi spremenil se je od tiste zmagovite sezone. Veliko stvari se je nabiralo že od poletja, poleg tega pa tudi ne moreš biti povsod zraven. Pred njim je še precej tekmovalnih sezon.”

Glede na kritike Robija Kranjca, da se je počutil zapostavljenega in da ni bilo sodelovanja z glavnim trenerjem, pa je Janus povedal: “Moram reči, da sem razočaran nad njegovimi izjavami. Čestital sem mu po nastopu v Planici in ga tudi uvrstil v moštvo za ekipno tekmo. Mislim, da to pove vse.” STA, RM


Najbolj brano