Če krt dela visoke krtine, bo dež

Če psi rijejo po zemlji in jedo travo, bo dež. Pa tudi, če so otroci sitni ali če krt dela visoke krtine. Tako so ugotovili učenci iz mreže šol Parka Škocjanske jame, ki so raziskovali ljudsko vremenoslovje.

Učenci mreže osnovnih šol Parka Škocjanske jame so letos 
proučevali ljudsko vremenoslovje in ugotavljali, kako so nekdaj 
napovedovali vreme. Foto: Vanja Debevec
Učenci mreže osnovnih šol Parka Škocjanske jame so letos proučevali ljudsko vremenoslovje in ugotavljali, kako so nekdaj napovedovali vreme. Foto: Vanja Debevec

MATAVUN > Nekdaj so vreme napovedovali tako, da so opazovali sonce, luno, vetrove, oblake, rastline in živali, počutje ljudi in še kaj. Starejši to počnejo še zdaj, so ugotovili učenci s Pregarij, mladi pa se zanašajo le na sodobne tehnologije.

Po rdeči luni se vreme spremeni

Ko so povprašali starejše sovaščane, so izvedeli, da svetla luna in zvezde napovedujejo lepo vreme, rdeča luna spremembo vremena, mlaj pa poslabšanje.

Pred dežjem vse močneje diši in glasneje zveni.

V mreži šol Parka Škocjanske jame je šest šol, ki so letos proučevale etno meteorologijo. V nižjih razredih so večinoma likovno ustvarjali, v Divači so zbirali stare dežnike in jih na novo pobarvali, na Pregarjah so upodobili napovedovanje vremena z ognjičevim cvetom.

V Košani so med pripomočki za napovedovanje vremena poleg vetrnic in vremenskih hišic našli še figurice iz kristalov, ki se ob spremembi vremena različno obarvajo, in steklene cevi s kapljicami, ki se dvigajo in spuščajo. V ilirskobistriški šoli Dragotina Ketteja so izdelovali vremenske hišice in preverjali, ali vremenski pregovori in napovedi, povezane s svetniki, res držijo. V šoli Antona Žnideršiča pa so se ukvarjali z vremensko magijo in ugotovili, da so nekdaj pred nevihto blagoslovljene oljčne vejice vrgli na dvorišče, da bi domačijo ubranili pred točo in strelami.

Če čebele napadajo ljudi, bo vihar

Izročilo, ki so ga zabeležili na osnovni šoli Podgora Kuteževo, pravi, da bo deževalo, če so otroci sitni, ljudje lačni, če jih bolijo glava ali kolena. Pa tudi, da pred dežjem vse močneje diši in glasneje zveni.

Učenci osnovne šole Košana so ugotovili, da so ljudje nekdaj opazovali tudi čebele; če niso šle daleč od čebelnjaka, je to pomenilo skorajšnji dež, če so napadale mimoidoče, pa vihar. V divaški osnovni šoli so zbirali pregovore o vremenu in ugotovili, da deževje napovedujeta “kapa” nad Nanosom in Vremščico ter krt, ki dela visoke krtine. Ugotovitve raziskovalnega dela so učenci predstavili in razstavili pred nekaj dnevi v Matavunu Pr Nanetovih, kjer se šole srečajo vsako leto.


Najbolj brano