Služili s prebežniki in prejemali socialno pomoč

“Ljudi so tihotapili v zelo slabih razmerah. Februarja so jih pustili deset ur v mrazu in snegu v gozdu, potem pa niso niti prišli ponje,” je brezbrižnost članov kosovske kriminalne združbe, ki je čez Slovenijo v pol leta pretihotapila najmanj 80 ilegalnih prebežnikov, opisal kriminalistični inšpektor Damjan Apollonio. Trije prijeti Kosovci so v Sloveniji prejemali socialno pomoč in otroške dodatke ter živeli na veliki nogi.

V četrtek so na koprsko sodišče privedli štiri osumljence, trije so 
po zaslišanju končali v priporu. Foto: Danijel Cek
V četrtek so na koprsko sodišče privedli štiri osumljence, trije so po zaslišanju končali v priporu. Foto: Danijel Cek

KOPER > Vse skupaj se je začelo na območju koprske policijske uprave lansko leto. Takrat so namreč policisti in kriminalisti opazili, da se je povečalo število ilegalnih prebežnikov, ki so jih vodiči vozili čez hrvaško-slovensko mejo. Preiskovalci so kmalu ugotovili, da za njimi stoji večja kriminalna združba, ki skrbi za redno novačenje tujcev iz Turčije, Afganistana in Kosova.

Kriminalisti koprske policijske uprave so stopili v stik z generalno policijsko upravo v Ljubljani, od tam pa so se povezali z Europolom (evropskim policijskim uradom) in Eulexom (evropsko policijsko-civilno upravo na Kosovu). Preiskovalci na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji in na Kosovu so ugotovili, da v vsaki državi obstajajo lokalne združbe, ki organizirajo prevoz tujcev po balkanski poti.

Člani kriminalne združbe so v Sloveniji prejemali socialno pomoč in otroške dodatke, vozili so drage avtomobile in za stanovanja plačevali tudi po 600 evrov mesečno. Večina jih je bila zaposlena le za nekaj ur, eden pa je za prevažanje prebežnikov vzel bolniški dopust.

Najmanj 80 v pol leta

“Od lanskega oktobra do marca smo zbrali dovolj dokazov, da so člani združbe v Sloveniji zagrešili najmanj 17 kaznivih dejanj in čez naše ozemlje prepeljali najmanj 80 ilegalnih prebežnikov,” je na včerajšnji tiskovni konferenci pojasnil vodja oddelka za organizirano kriminaliteto na koprskem sektorju kriminalistične policije Damjan Apollonio. V sredo so izvedli sklepno akcijo, med katero so v Sloveniji aretirali štiri osumljence, na Kosovu pa osem.

V četrtek so četverico s kazensko ovadbo odpeljali na zaslišanje k preiskovalni sodnici koprskega sodišča. Za tri državljane Kosova je odredila pripor, državljanko Slovenije pa izpustila na prostost. Sicer pa so policisti za dejanja v Sloveniji skupno ovadili devet osumljencev.

Februarja so člani združbe pri železniškem predoru pod Velikim Brdom skupino prebežnikov pustili deset ur v mrazu in snegu v gozdu, potem pa niso niti prišli ponje. Premraženi tujci so potem sami poiskali pomoč.

Med njimi je kar šest državljanov Kosova: v Slovenjskih Konjicah sta živela 31-letnik in 33-letnik, 28-letnik je živel v Poljčanah, 31-letnik v Mariboru, 25-letnik in 31-letnik pa v Sloveniji nista imela prijavljenega bivališča. Z njimi so se znašli v druščini še 44-letni državljan Hrvaške, 41-letni državljan Srbije, ki je začasno živel v Izoli, in 24-letna državljanka Slovenije, ki naj bi živela z enim od osumljencev v Slovenskih Konjicah.

Cena odvisna od tujca

Apollonio je povedal, da so tihotapci za prevoz vsakega prebežnika računali od 3000 do 4000 evrov. “Cena je bila odvisna od vrste prebežnikov. Večina prebežnikov s Kosova je imela prepoved vstopa v schengenski prostor. Bili so namreč storilci raznih kaznivih dejanj, predvsem premoženjske organizirane kriminalitete,” je dodal. S prevozi 80 prebežnikov naj bi združba zaslužila od 231.000 do 308.000 evrov.

308.000 evrov naj bi kosovska kriminalna združba zaslužila s tihotapljenjem najmanj 80 prebežnikov čez Slovenijo v zadnjih šestih mesecih.

Apollonio je pohvalil odlično sodelovanje s policijami ostalih držav na Balkanu in koordinacijo Europola. “Ključna pa je bila preiskava, ki smo jo začeli v Sloveniji,” je povedal. Preiskavo je vodilo koprsko tožilstvo, policije drugih držav pa so jo zaključile že prejšnji mesec in aretirale 26 osumljencev.

Apollonio je opisal tudi življenjski slog prijetih osumljencev v Sloveniji. Pri nas so se zaposlili za dve ali štiri ure dnevno, tako da so lahko prejemali socialno pomoč in otroške dodatke, nezaposlene žene so bile doma, vozili so drage avtomobile in živeli v stanovanjih, za katere so plačevali celo 600 evrov mesečno. Nihče od trojice priprtih Kosovcev pri nas ni imel niti enega leta delovne dobe, eden pa je za prevoze prebežnikov za nekaj ur zaposlitve vzel celo bolniški dopust.

Vse poti vodijo na Primorsko

“Temelj združbe je bil na Kosovu, drugod pa so delovale lokalne združbe. Vodje so bili med seboj povezani,” je pojasnil Apollonio. Kriminalisti so ugotovili, da sta bili vodji združbe Kosovca iz Slovenskih Konjic in Maribora. Organizirala sta prevoz prebežnikov in poiskala prevoznike na lokalni ravni, v večini primerov pa sta tudi sama prevažala ilegalce ali vsaj vozila v predhodnici. Poleg tega sta od organizatorjev s Kosova prejemala plačila in nato plačevala ostalim podrejenim članom združbe.

Kosovec iz Slovenskih Konjic naj bi sprva deloval skupaj s Hrvatom, nato pa sta se ločila in organizirala vsak svojo ekipo. Hrvat je nato prebežnike tihotapil predvsem pri Starodu in Zavrču, 31-letnik pa v sodelovanju z rojakom iz Maribora skupaj z drugimi sostorilci na več točkah na meji s Hrvaško. Ko so jih spravili v Slovenijo, so prebežnike na Škofijah, Plavjah in Fernetičih prepeljali v Italijo.


Komentar novinarja

Silva Križman

Zaslužkarske multinacionalke

Mednarodna kriminalna združba, ki so jo koprski kriminalisti v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi razkrinkali v zadnjih dneh, je le delček zaslužkarskih multinacionalk, ki delujejo na osi med kriznimi območji in Evropsko unijo. V razkrivanje zadnjega primera se je, med drugimi, vključil tudi Europol. Posamičnih preiskav, ki potekajo pod okriljem nacionalnih policij, skoraj ni mogoče prešteti, čeprav so vse kamenček v mozaiku večjih zgodb. Nobena se ne začne in konča v posamezni državi. ...

Preberi več

Najbolj brano