Tudi svetovni rekord?

Pred smučarji skakalci je poslednje poglavje dolge in naporne zime, ki se je slovenska športna javnost ne bo prav dolgo spominjala. Z včerajšnjimi kvalifikacijami so spolzele še zadnje možnosti za slovenske stopničke v končnem seštevku poletov.

Avstrijec Gregor Schlierenzauer je izenačil svetovni rekord 253,5 
metra iz Vikersunda, vendar  ta dosežek ne velja, ker je  z rokama 
podrsal po snegu. Foto: STA
Avstrijec Gregor Schlierenzauer je izenačil svetovni rekord 253,5 metra iz Vikersunda, vendar ta dosežek ne velja, ker je z rokama podrsal po snegu. Foto: STA

PLANICA > V poletih zadnja leta najbolj uživajo Slovenci in Norvežani, ki so glavni favoriti za najvišja mesta, predvsem za zmago na jutrišnji ekipni tekmi, včerajšnji dan za skoke za trening in kvalifikacije pa je ponudil tudi odgovor, ali je prenovljena planiška letalnica pripravljena za svetovni rekord, ki ga trenutno drži večja naprava v Vikersundu. Presenetljivo je bil včeraj blizu kar nekdanji avstrijski as Gregor Schlierenzauer, ki je sicer že dolgo daleč od nekdanje slave. Tekmovalec z največ zmagami v svetovnem pokalu je visoko dvignil roki v izteku letalnice, navijači pa so navdušeno ploskali, čeprav so vedeli, da je po doskoku z rokama podrsal po snegu. Z 253,5 metra bi izenačil lanski svetovni rekord iz Vikersunda rojaka Stefana Krafta.

V kvalifikacijah je bil najboljši Norvežan Johann Andre Forfang, za njim pa na veliko veselje pretežno mladega občinstva Anže Semenič. Na današnjo tekmo se je uvrstilo še devet slovenskih skakalcev, med katerimi pa ni Domna Prevca, ki je bil še v igri za tretje mesto v seštevku tekem v poletih, kjer je trenutno četrti s 74 točkami. Bo pa zato danes nastopil veteran Robert Kranjec, ki je prvi v zgodovini zbral 200 skokov prek 200 metrov - včeraj je poletel 238 metrov. “Za ta mejnik sem vedel že pred tekmo in sem nanj ponosen. Nastopil bom tudi v soboto in tega se že zelo veselim,” je dejal Kranjec.

200 poletov prek 200 metrov je v karieri zbral Robert Kranjec.

V prvem delu skokov so bile razmere najbolj ugodne in padlo je tudi nekaj mejnikov. Osebnega je s številko ena postavil Cene Prevc, ki je z 206,5 metra za meter in pol popravil rekord iz lanske Planice. Tudi Jurij Tepeš, ki je s Kranjcem pristal v B reprezentanci, si je z 235,5 metra priboril uvrstitev na tekmo.

Prav ob koncu kvalifikacij so bile razmere najslabše, izmed zadnje trinajsterice najboljših je odpadla kar peterica. Tudi Norvežan Daniel Andre Tande (tretji v seštevku poletov) in Nemec Andreas Wellinger, ki je na olimpijskih igrah osvojil tri medalje, tokrat pa končal šele na 56. mestu. Med osmoljenci je bil tudi slovenski adut Domen Prevc. S sedmega naleta najboljših s startne liste sta med deseterico poletela le Poljak Kamil Stoch (8.), že skupni zmagovalec sezone, in Robert Johansson (9.).

“Glede na to, da je deset naših fantov uvrščenih na tekmo, je to odlično. Toda izgubili smo močnega tekmovalca, Domna Prevca. Tekmovalna žirija bi morala počakati na malo boljše vetrovne razmere,” je povedal glavni slovenski trener Goran Janus.


Najbolj brano