Le še ena zamujena priložnost

Če je bilo po nenadnem odstopu Mira Cerarja videti, da bomo do volitev prišli po hitrem postopku, je po pogovorih pri predsedniku republike bliže spoznanje, da bodo devete parlamentarne volitve morda potekale celo na tisti dan, na katerega bi Borut Pahor razpisal redne volitve, če bi Cerarjeva vlada zdržala še nekaj tednov. Ni bistvene razlike, če se bodo Slovenci na volišča podali dva tedna prej ali kasneje, mnenja se razlikujejo zgolj iz taktičnih razlogov. Glavni argument za kasnejši termin je sprejemanje državotvornih zakonov, med katerimi je predvsem ustavni zakon za zaščito NLB pred učinki tožb na hrvaških sodiščih. A bi si lahko stališča o čim kasnejših volitvah razlagali tudi drugače: SMC potrebuje čas, da izvede postopke za zaposlitev še nekaj svojih ljudi, SDS pa pridobiva dneve za svoje zaveznike na desnici, ki se povezujejo. A si na drugi strani tudi SD in Desus ne želita daljše kampanje, v kateri bi se bolj razgalila njuna vloga pri neuspešnem vladanju in neuresničevanju prepotrebnih reform.

Tako dogajanje v zvezi z datumom volitev samo potrjuje tezo, da je Cerarjeva poteza z odstopom predvsem poskus pridobiti veter v jadra nasedle SMC. Prepir med vladnimi strankami je oster, dosedanji partnerji si izrekajo marsikaj, kar so pometali pod preprogo, a bosta vsaj dve od koalicijskih strank morali sodelovati tudi v prihodnji vladi. Tako vsaj kažejo merjenja javnega mnenja.

Dosedanji partnerji si izrekajo marsikaj, kar so pometali pod preprogo, a bosta vsaj dve od koalicijskih strank morali sodelovati tudi v prihodnji vladi.

Na desnici nič novega. Kljub sprostitvi napetosti med SDS in NSi ter združitvenimi aktivnostmi ostalih ostaja v letargiji in je še vedno talec Janeza Janše in njegove strategije. Ne kaže, da bi večni predsednik SDS najbolj izpostavljeno mesto prepustil komu drugemu, nove pobude in liste pa bodo lahko zadovoljne že, če bodo presegle enoodstotno podporo, ki zagotavlja državno financiranje. Takih težav nima Lista Marjana Šarca, ki ji gre prepir med etabliranimi strankami na roko. Morda za zmago ne bo niti potrebovala bolj konkretnega programa. Kar pa bi bila največja škoda, saj je prav zdaj priložnost za resno debato o prihodnosti Slovenije, za soočenja o razvojnih dilemah, vizijah, a kaže, da bo tokratna volilna kampanja spet en sam kulturni boj - ljudem pa bo spet ostala zamujena priložnost.


Preberite še


Najbolj brano