Pahor obvestil Brgleza, da ne bo predlagal mandatarja

Predsednik republike Borut Pahor je predsednika državnega zbora Milana Brgleza formalno obvestil, da po prenehanju mandata vladi ne bo predlagal novega kandidata za mandatarja. Preden bo razpisal volitve, bo počakal na iztek roka, ki ga imajo za predlaganje mandatarja poslanci.

 Jožef Horvat (NSi) je med tistimi, ki so na posvetu pri predsedniku 
Borut Pahorju kot možni datum volitev omenili 27. maj. Foto: STA
Jožef Horvat (NSi) je med tistimi, ki so na posvetu pri predsedniku Borut Pahorju kot možni datum volitev omenili 27. maj. Foto: STA

LJUBLJANA > “V okoliščinah, ko se tudi sicer izteka mandat sedanjemu sklicu državnega zbora, prizadevanja za izvolitev predsednika vlade za tako kratek čas ni smiselno. Ocenjujem, da je primerneje razpisati predčasne volitve,” je državni zbor obvestil Borut Pahor.

Predsednik republike se je s tem formalno odpovedal 30-dnevnemu roku, ko bi lahko predlagal mandatarja, ugotavlja pa, da je pred razpisom volitev dolžan počakati, da se izteče tudi rok, ko imajo mandatarja pravico predlagati poslanske skupine ali deset poslancev.

V poslanski skupini SDS včeraj niso izključili možnosti, da bi s predlogom za mandatarja podaljšali mandat parlamentu in mu tako omogočili dopolnitev ustavnega zakona o NLB, obravnavo poročil preiskovalnih komisij in obravnavo nadaljnjih postopkov, povezanih z arbitražno sodbo.

Jožef Horvat (NSi) je danes pri Pahorju izpostavil iste teme, vendar ocenil, da bi jih bilo mogoče v državnem zboru obravnavati relativno hitro, tako da bi bile volitve lahko 27. maja. Tudi predstavniki Levice, nepovezanih poslancev in poslanca narodnih skupnosti, ki so opravili posvet s Pahorjem, se zavzemajo za čimprejšnje volitve.

Z izjemo SDS in nepovezanega poslanca Janka Vebra, ki se ponuja kot mandatarski kandidat (za to potrebuje deset podpisov poslancev), nihče drug ne govori o možnosti, da bi prispeval svoj podpis pod kandidaturo za mandatarja.


Komentar novinarja

Denis Sabadin

Le še ena zamujena priložnost

Če je bilo po nenadnem odstopu Mira Cerarja videti, da bomo do volitev prišli po hitrem postopku, je po pogovorih pri predsedniku republike bliže spoznanje, da bodo devete parlamentarne volitve morda potekale celo na tisti dan, na katerega bi Borut Pahor razpisal redne volitve, če bi Cerarjeva vlada zdržala še nekaj tednov. Ni bistvene razlike, če se bodo Slovenci na volišča podali dva tedna prej ali kasneje, mnenja se razlikujejo zgolj iz taktičnih razlogov. Glavni argument za kasnejši termin ...

Preberi več

Najbolj brano