Lovili bodo najmočnejše sunke burje

Družba za avtoceste je objavila javno naročilo za izvedbo treh testnih polj za postavitev dodatnih protivetrnih ukrepov na vipavski hitri cesti. Pripravljalna dela naj bi začeli še letos. Testna polja bodo postavili na treh odsekih, med Logom in Vipavo, ob strelišču Mlake in na viaduktu Lozice.

Protivetrna zaščita bo na najbolj izpostavljenih delih vipavske 
hitre ceste zmanjšala število zapor prometa  zaradi burje. Foto: Leo Caharija
Protivetrna zaščita bo na najbolj izpostavljenih delih vipavske hitre ceste zmanjšala število zapor prometa zaradi burje. Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > Objava javnega razpisa je prišla z burjo, ki je zadnje dni v Vipavski dolini največ težav znova povzročala v prometu. Razpis se bo zaključil 25. aprila, pomeni pa pomemben korak do dolgo pričakovane protivetrne zaščite. Ker gre za tehnično zahteven projekt, ki bo po nekaterih ocenah zahteval približno 30 milijonov evrov, so se v Darsu odločili, da bodo ukrepe najprej dodatno preverili na testnih poljih v skupni dolžini 1,6 kilometra. Ta bodo postavili na treh odsekih prometnice, in sicer med Logom in Vipavo, ob strelišču Mlake in na viaduktu Lozice, kjer so že doslej izmerili najmočnejše sunke vetra.

Testna polja bo izbrani ponudnik skladno z razpisnimi merili postavil v 150 dneh od uvedbe v delo oziroma začetka prve faze. Ta je predvidena še v tem letu, če se pri izbiri izvajalca ne bo zapletlo. Vzpostavitev vetrnih polj in izvajanje stacionarnih ter mobilnih meritev burje sta predvidena v drugi fazi, ki naj bi trajala največ dve leti. Testne meritve naj bi opravljali med 1. oktobrom in 30. aprilom, izvajalec pa bo moral izmeriti prvih pet pojavov močne burje, tri pojave močne burje z minimalno hitrostjo vetra nad 120 kilometrov na uro ter dva pojava močne burje z minimalno hitrostjo vetra nad 100 kilometrov na uro.

4

milijone evrov je dopustna vrednost ponudbe za postavitev testnih polj, ki jo bo pri izbiri upošteval Dars.

Vodja strokovnega odbora za spremljanje postavitve protivetrne zaščite pri območni gospodarski zbornici v Novi Gorici Ivan Lemut je objavo razpisa pospremil z zadovoljstvom. “Gre za pomemben dosežek pri tako zahtevnem projektu in lahko smo zadovoljni, da se počasi bližamo začetku gradnje. Upam, da se ne bo zapletlo pri razpisu in da bodo dela potekala po zastavljenem časovnem načrtu. Ocenjujem, da bodo predvidene meritve najmočnejših sunkov burje na testnih poljih lahko opravili v enem letu in verjamem, da bodo rezultati potrdili, da je projekt primeren,” je povedal Lemut, ki je prepričan, da bo protivetrna zaščita bistveno zmanjšala število zapor na hitri cesti.

Celovito zaščito naj bi gradili v dveh fazah; najprej na ravninskem delu, med Vipavskim Križem in streliščem Mlake, v drugi fazi pa še na najbolj izpostavljenem delu trase čez Rebrnice.


Najbolj brano