Koprčanom se obeta še več prireditev, tudi na podeželju

Koper je lani postal Evropska destinacija odličnosti za kulturni turizem, nagrado Evropske komisije bodo prav danes prevzeli v Bruslju. Letošnje leto pa je razglašeno za Evropsko leto kulturne dediščine, kar bodo v Mestni občini Koper (MOK) obeleževali vse do 6. oktobra. V ta namen so izdelali nov logotip, zaživela bo nova spletna stran www.koperforculture.si.

Poleg znamenitih  stavb na osrednjem koprskem trgu nova znamka prikazuje tudi žgoče koprsko sonce.
Poleg znamenitih stavb na osrednjem koprskem trgu nova znamka prikazuje tudi žgoče koprsko sonce. 

KOPER > Koprski podžupan Peter Bolčič je za nagrado Evropske komisije na včerajšnji novinarski konferenci povedal, da ni bila podarjena. “Izredno ponosni smo na kulturno dediščino in podeželje, ki ga vse bolj vključujemo v aktivnosti. Ne bomo si prizadevali za nove tuje obiskovalce, dogodke in prireditve bomo namenili občanom,” je naznanil.

Andreja Čmaj iz Turistične organizacije Koper je povedala, da se bodo na tradicionalni majski prireditvi Koper na dlani poleg krajevnih skupnosti predstavila tudi kulturna društva (v občini jih približno 50 deluje na ljubiteljski ravni) in da pripravljajo lokalno strategijo za kulturo. “Čeprav kulturne strategije v Kopru še nimamo, to ne pomeni, da nam ni mar za kulturo. Prav zdaj preučujemo razvojne projekte, zanima nas, kateri bodo v prihodnjem petletnem obdobju prebojni,” je pojasnil vodja Urada za družbene dejavnosti in razvoj Timotej Pirjevec.

Med prireditvami tudi ...

Direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja David Runco napoveduje razstavo knjižnice koprskega grofa Francesca Grisonija (1772–1841), in sicer med 10. majem in 15. junijem v palači Gravisi-Buttorai. 6. aprila pa bo v koprskem gledališču območno srečanje otroških in odraslih folklornih skupin. Vodja koprske izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Mateja Palčič pravi, da si z izobraževanjem mentorjev, pevcev in plesalcev prizadevajo, da bi nastale nove folklorne skupine, ki bi negovale kulturno dediščino.

Pri pripravi dogodkov in prireditev bodo sodelovali Osrednja knjižnica Srečka Vilharja, Pokrajinski muzej, koprska izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti, Zveza kulturnih društev MOK, Knjigarna Libris, Pokrajinski arhiv Koper, italijanska skupnost ...

Pošta Slovenije pa bo jutri začela izdajati novo priložnostno znamko na temo turizma, katere osrednji motiv je koprski Titov trg. Znamko, vredno 1,42 evra, je oblikovala Inga Bau, avtor fotografije je Tadej Bernik. V prodaji bo eno leto, kupiti jo bo mogoče tudi v koprskem TIC, predvideli so jo v nakladi 45.000 primerkov.

Kot je pojasnil predsednik Filatelistične zveze Slovenije Peter Suhadolc, pošta nekatere znamke izbere prek javnega naročila. Dobivajo veliko predlogov, preuči jih posebna komisija, katere član je tudi etnolog Janez Bogataj.


Najbolj brano