Na Pivškem manj brezposelnih, a vse več prošenj za denarno pomoč

Gospodarstvo okreva, brezposelnost v pivški občini se je prepolovila, vseeno pa so dohodki mnogih prenizki in potrebujejo pomoč Rdečega križa in Karitas. Z donacijo občine in podjetja Pivka perutninarstvo bodo uporabniki zdaj pri obeh organizacijah dobili tudi sveže meso in izdelke za osebno higieno.

Julka Dekleva (levo) in Petra Žele Šajn sta veseli donacije občine  
in Pivke Perutninarstva, ki sta jo predala Robert Smrdelj in 
Aleksander Debevec (desno). Foto: Helena Race
Julka Dekleva (levo) in Petra Žele Šajn sta veseli donacije občine in Pivke Perutninarstva, ki sta jo predala Robert Smrdelj in Aleksander Debevec (desno). Foto: Helena Race

PIVKA > “Danes je prišla po paket gospa, ki ima 376 evrov pokojnine. Živi sama in ko plača položnice, ji ostane 10, 15 evrov. Rekla sem ji, naj se vrne še jutri, ko jo bomo presenetili s paketom mesa,” je z donacijo zadovoljna Julka Dekleva iz pivške Karitas.

Občina in Pivka perutninarstvo sta donirali 500 kilogramov mesnih izdelkov. Občina je za nakup po zelo nizki ceni namenila 1000 evrov, kupila je še za 560 evrov izdelkov za osebno higieno. Polovico mesa bodo razdelili v teh dneh, pred velikonočnimi prazniki, polovico jeseni.

“Veseli smo, da je za nami nekdo, ki nam pomaga. Kljub temu, da nismo več v krizi, uporabniki, ki potrebujejo pomoč, ostajajo. V paketih dobimo izbor izdelkov, nekatere stvari pa manjkajo. Piščančje meso in paštete so vedno dobrodošle, higienske pripomočke običajno nabavimo sami,” je dejala Petra Žele Šajn, predstavnica Rdečega križa, ki ima na Pivškem približno 80 uporabnikov.

Glavni krivec za socialne stiske so nizki dohodki, ugotavljajo v Pivki. Po velikem skoku števila brezposelnih v letu 2015, ko je propadel Javor, se je brezposelnost zdaj prepolovila s 13,7 na 7,6 odstotka.

Število denarnih pomoči - predvsem izrednih - pa narašča. Največ težav imajo starejši, predvsem enočlanske družine, ko mora posameznik z nizko pokojnino sam skrbeti za hišo in vse položnice, in družine s samo enim zaposlenim in šolajočimi se otroki.

Kljub vsemu sogovorniki ugotavljajo, da se ljudje na Pivškem radi odzovejo akcijam zbiranja pomoči in da ne izgubljajo socialnega čuta.

“Gospodarski kazalniki gredo navzgor in mogoče je čas, ko lažje pomagamo. Veliko ljudi namreč še vedno živi v težkih ekonomskih okoliščinah in socialnih stiskah,” je dejal župan Robert Smrdelj. “Zadnjih nekaj let smo z občasnimi donacijami že priskočili na pomoč. Upam, da se bo to nadaljevalo, a tudi, da se ne bi več; ne zato, ker ne bi hoteli dati, ampak zato, da bi vsak dostojno živel,” pa je povedal Aleksander Debevec, član uprave Pivke perutninarstva.


Najbolj brano