Tudi slovo je dobro zrcalo ...

Način odhoda iz delovnega kolektiva, društva, soseščine, partnerske zveze in politične stranke je svojevrstno ogledalo človeka in skupine. Razgali dotlej podobno misleče, združene zaradi dotlej enakih interesov. Razkrije mero dostojanstva, etičnosti, dostojnosti, morale, tudi poštenosti. Če je teh lastnosti dobršna mera, odvetniki in sodišča nimajo veliko dela in ni materialnih kalkulacij zase in za “naše”.

Nič drugače ni ob slovesu vladajoče garniture in kadar ta odstopi. Zgovorna so zadnja dejanja - kaj hiti še postoriti zase, za sopotnike in podanike. Tudi dosedanja vlada, ta nenehno prisega na etiko in moralo, pušča ne prav zgledno sled. Le dva, tri dni po Cararjevem odstopu je razpisala kakšnih 16 delovnih mest v javnem sektorju, za nedoločen čas. Ducat je, kot kaže, uradnikov bliže vladi, več kot polovica v zdravstvenem ministrstvu.

Ekipe doslej že enajstih vlad so vsakič pridno, brez slabe vesti, zaposlovale svoje ljudi. Tudi zato se je državni aparat tako odebelil!

V resorju, ki je z ministrico Kolar Celarc že 5,6 milijona evrov državnega denarja porabil za svetovalne pogodbe in analize zaradi obljubljene zdravstvene reforme. Uresničil je je bore malo. Glavnina nujnih zakonov in odredb bo, kot pri vseh predhodnikih, obtičala v predalih.

Davkoplačevalci, ki hranimo državno blagajno, lahko le upamo, da bodo nakopičene osnutke zakonov in analiz nasledniki vsaj pregledali. Da ne bodo takoj zaposlili sebi lojalnih ljudi, za lastne nove umotvore. Ekipe doslej enajstih vlad so namreč vsakič pridno zaposlovale svoje ljudi. Tudi zato se je državni aparat tako zelo odebelil!

Ob pregledovanju razpisov preseneča, kje vse namerava ministrica pred odhodom zaposliti nove (svoje) uradnike. Gre za dobro plačana delovna mesta v razponu od 41. do 44. plačnega razreda. Išče nove svetovalce, podsekretarje in sekretarje - za sektorje za dostopnost zdravstvenega varstva, za varnost, kakovost, učinkovitost v zdravstvu, za javno zdravje in predvsem celo za sektor za dolgotrajno oskrbo. In to zdaj, ko je že jasno, da zakona o dolgotrajni oskrbi in te dejavnosti še vsaj poldrugo leto ne bo, čeprav stroka zanjo moleduje že dobro desetletje.

Vlada in ministrica sta še ob odstopu ponosno posebej izpostavljala lastno etičnost, pokončnost in moralnost, nato pa sta dva dni zatem objavila ta razpis. Kar pa že diši po marsičem drugem ...


Preberite še


Najbolj brano