Novi mandatar - špica, ki bi zaustavila kolesje

Po seznanitvi državnega zbora z odstopom Mira Cerarja so začeli teči roki za razpis predčasnih parlamentarnih volitev. Predsednik republike Borut Pahor je včeraj pridobil stališča poslanskih skupin o tem, za kdaj naj jih razpiše. V SMC in SDS pravijo, da bi moral DZ pred volitvami obravnavati še nekaj vsebin. Da bi pridobili čas v SDS ne izključujejo predloga za mandatarja.

Po nastopu Mira Cerarja, ki je poslance seznanil z odstopom, je 
predsednik države Borut Pahor že začel pogovore o razpisu 
volitev. Foto: STA
Po nastopu Mira Cerarja, ki je poslance seznanil z odstopom, je predsednik države Borut Pahor že začel pogovore o razpisu volitev. Foto: STA

LJUBLJANA > “Z nekoliko težkim srcem, a mirno vestjo,” je premier Miro Cerar včeraj obvestil poslance o svojem odstopu. Zanj se je odločil v skladu s prisego, ki jo je dal ob nastopu premierske funkcije leta 2014.

Ravnal po svoji vesti

Prisegel je, da bo spoštoval ustavni red, ravnal po svoji vesti ter z vsemi močmi deloval za blaginjo Slovenije. “Na zelo zgovoren način so se te tri razsežnosti prisege povezale minulo sredo. Ravno zato, ker sem dosledno ravnal po svoji vesti, sem moral v odziv na sodbo vrhovnega sodišča odstopiti,” je dejal poslancem.

Kako bo z delom DZ?

Ob morebitni razpustitvi državnega zbora in razpisu predčasnih volitev bo nekoliko skrajšan tudi mandat delovanja DZ s polnimi pooblastili. Tako se poslanci od razpustitve parlamenta ne bi mogli več sestajati na rednih sejah. Tako je pod vprašajem tudi aprilska redna seja DZ, na katero so računali uvrstiti številne zakonske predloge, med njimi so takšni, ki so jim že potrdili skrajšani postopek, in tudi nekateri, o katerih bodo splošno razpravo opravili na marčevski seji. Kaj bo torej z omenjenimi predlogi, za zdaj ni jasno.

Seznanitev poslancev s Cerarjevim odstopom je hkrati pomenila prenehanje mandata vladi. Ta do izvolitve nove vlade opravlja le še tekoče posle, torej nujne naloge, ki so potrebne za normalno delovanje države.

Po prenehanju mandata vladi se je sprožilo tudi postopkovno kolesje in roki, ki se jih mora držati predsednik republike pri razpisu volitev v državni zbor. Borut Pahor je že povedal, da kandidata za mandatarja v sklicu tega državnega zbora ne bo predlagal, zato se bo 30-dnevni rok, ki ga ima za to, skrajšal. Po zakonu 14-dnevni rok za predlaganje kandidata pripada tudi poslanskim skupinam ali vsaj desetim poslancem.

Veber zbira podpise

Pahor je včeraj že poslušal stališča večine poslanskih skupin. Medtem ko si v SD in Desus želijo, da bi bile volitve čim prej, 20. ali 27. maja, so v SMC in SDS izpostavili državotvorne vsebine, ki bi jih moral državni zbor obravnavati, dokler ima polna pooblastila.

Vodja poslancev SDS Jože Tanko je navedel sprejem predloga dopolnitve ustavnega zakona za zaščito NLB, ki sta ga v parlamentarni postopek vložili SDS in NSi. Poslanske skupine želijo predlog še preoblikovati in kakovostno pripraviti, za sprejem pa je potrebna dvotretjinska večina v DZ. Prav bi bilo tudi, da bi DZ obravnaval poročila preiskovalnih komisij, meni Tanko. V DZ pričakujejo tudi še nekatera dejanja, povezana z implementacijo arbitražne odločbe.

V SDS se zavzemajo, da bi bile predčasne volitve 10. junija, da bi to dosegli, pa ne izključujejo predloga za novega mandatarja. Da je pripravljen sprejeti kandidaturo za mandatarja, je včeraj sporočil nekdanji poslanec SD Janko Veber. Povedal je, da se pogovarja z morebitnimi sopodpisniki, bistveni razlog za takšno potezo pa je, da želi v vmesnem obdobju “preprečiti razprodajo Slovenije”.


Najbolj brano