Od vzhičenj do razočaranj

Rokometaši Kopra letošnjo sezono igrajo na treh frontah, kar jim je nedvomno pobralo precej moči. Čeprav se zaključek sezone bliža, pa jih do končne ocene čaka še kar precej zahtevnih tekem. Pred temi je spodbudno, da so Primorci po črni seriji petih porazov v zadnjem obdobju ponovno dvignili formo.

Bo Veselin Vujović dirigiral koprskim rokometašem tudi v prihodnji sezoni? Foto: Tomaž Primožič/FPA
Bo Veselin Vujović dirigiral koprskim rokometašem tudi v prihodnji sezoni? Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Rumeno-modri so letošnjo sezono v igri precej nihali, po sanjskem začetku so se izmenjevali vzponi in padci. Porazi, kot je bil proti zadnjemu Šmartnemu, jim vsekakor niso v ponos. Po drugi strani pa bo sezona 2017/18 za klub vendarle zgodovinska. Podkrepljeni s srečnim navijanjem v Areni Bonifika so se uvrstili v skupinski del pokala EHF, kar je za Vujovićeve mladeniče nedvomno lep uspeh.

Evropa da ali ne?

Jasno je, da so nastopi v Evropi terjali davek, ob tem pa so svoj delček v mozaik sezone prispevale tudi poškodbe in bolezni. “Evropski zalogaj je bil za nas očitno prevelik. V idealnih razmerah bi sicer lahko bilo precej drugače, toda bolezni in poškodbe so nas zdesetkale. Nobene realne možnosti ni bilo, da bi se enakopravno borili v domačem prvenstvu in v evropskem tekmovanju,” je o ceni igranja v evropskem tekmovanju povedal pomočnik trenerja Vanja Kralj. “Iz tekmovalnega vidika je Evropa vedno cilj. Vselej se je treba boriti za najvišjo možno stopničko. To pomeni, da je cilj tudi igranje v ligi prvakov. Realnost je nekaj drugega, pri tem je treba upoštevati vse okoliščine, v ključno s finančnimi razmerami. Za igranje na tako visoki ravni si pač želiš še močnejšo ekipo. Uprava kluba bo za naslednje leto pripravila načrt, ki ne bo presegal zmožnosti kluba. Po drugi strani je tu tudi mačehovski odnos EHF. Medtem ko mi v želji po mednarodnem dokazovanju tvegamo goli obstoj kluba, oni spreminjajo termine tekem iz večernih na zgodnje popoldanske ure. To je potem druga pesem,” je bil do evropske krovne zveze kritičen Kralj.

V sredo s Krko

Rumeno-modre čaka druga tekma v ligi za prvaka v sredo ob 19. uri. V domači Areni Bonifika bodo gostili novomeško Krko.

Nekaj ciljev še ostaja

Nedvomno so tudi vodilni v klubu razočarani zaradi črne serije petih porazov, s katerimi je moštvo zapravilo tudi vse možnosti za nadaljevanje evropske pomladi. Popustili so tudi v domačem prvenstvu, saj so že po rednem delu izgubili stik z Ribnico, posledično pa tudi s Celjem in Gorenjem. “Kljub slabšim rezultatom v februarju smo z delom fantov in strokovnega štaba zadovoljni. Gre za neko novo raven, za katero je potreben določen čas, da se nanjo privadiš. Obetali smo si boljše rezultate, vseeno pa moram poudariti, da je na to slabo serijo vplivalo več faktorjev,” je o rezultatih spregovoril predsednik kluba Aljoša Bertok.

Potem ko so tudi teoretično zapravili vse možnosti za nadaljnje napredovanje v Evropi, se lahko moštvo v celoti posveti nastopom na domačih tleh. V prvenstvu je cilj ostati na četrtem mestu, če pa se ponudi priložnost, bodo seveda skušali splezati še kakšno mesto više. Realno pa je zaostanek za vodilno trojko (Celje, Gorenje, Ribnica) prevelik. Edina možnost, da bi v letošnji sezoni RD Koper 2013 osvojil lovoriko, je pokalno tekmovanje, kjer so se izbranci Veselina Vujovića že prebili do zaključnega turnirja četverice. “V pokalu bo veliko odvisno od žreba in tudi sreča bo pomemben faktor. A tudi če bomo proti Celju ali Gorenju igrali že v polfinalu, se tekmecev ne bomo ustrašili. Pred tednom dni smo že pokazali, kako znamo igrati. Gorenje smo premagali v gosteh, kar je dobra motivacija za zaključni del sezone,” optimistično v prihodnost zre koprski organizator igre Aleks Vlah.

Aljoša Bertok

predsednik RD Koper 2013

“Če bo Vujović še naprej naš trener, bomo veseli, če ne, pa bo to leto skupnega dela za nas odlična izkušnja.”

Prihodnost Vujovića ostaja neznanka

So pa v teh dneh Primorci, ki že vso sezono igrajo brez odmora, le imeli nekaj tekmovalnega oddiha. Tekma drugega kroga končnice za prvaka med Celjem in Koprom je bila namreč preložena. Prav tako so zadnje dni delali brez trenerja Vujovića, ki je zaradi bolezni odpotoval v domači Šabac. Po slabših februarskih rezultatih se je pojavilo tudi veliko ugibanj, ali bo slovenski selektor ostal v Kopru tudi v prihodnje. “S selektorjem se veliko pogovarjamo, poznamo njegove želje. Nobenih ultimatov ni bilo, saj se sam zelo dobro zaveda, kakšen klub smo in v kakšnih okvirih delujemo. Z Vujovićem imamo sklenjeno pogodbo še za naslednje leto, a tudi pri tem ima priznani trener nekaj svobode. Mislim, da je najpomembneje, da sezono vsi skupaj čim bolj uspešno odigramo do konca, potem pa bomo videli, kako naprej. Če bo Vujović še naprej naš trener, bomo veseli, če ne, pa bo to leto skupnega dela za nas odlična izkušnja,” je o Vujovićevi prihodnosti pri Kopru povedal predsednik Bertok.


Najbolj brano