Največ položnic za parkiranje

Medobčinska uprava je lani v ajdovski občini obravnavala 4394 zadev. Redarji so imeli največ dela z nadzorom mirujočega prometa. Izrekli so več kot 3000 ustnih opozoril in izdali več kot 200 plačilnih nalogov. Kot ugotavlja vodja službe Tadej Mori, se ljudje še niso sprijaznili, da je treba nastaviti parkirno uro in upoštevati predpise.

 V središču Ajdovščine je treba pri parkiranju upoštevati tudi 
časovne omejitve in nastaviti parkirno uro.  Foto: Alenka Tratnik
V središču Ajdovščine je treba pri parkiranju upoštevati tudi časovne omejitve in nastaviti parkirno uro.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > “Največ prekrškov je v centru Ajdovščine, v ostalih naseljih pa je tega precej manj. V večini primerov gre za parkiranje na pločnikih ali na mestih, namenjenim invalidnim osebam, kjer smo še posebej pozorni in tu ne bomo popuščali. Izjema so situacije, ko je ogroženo življenje. Žal se stanje le počasi izboljšuje. Če nas na terenu ni dalj časa, se zadeve poslabšajo. Naši redarji razmere nadzirajo, opozarjajo in ukrepajo. Kazni za nepravilno parkiranje znašajo od 40 do 160 evrov,” je ob predstavitvi poročila o delu medobčinske uprave v lanskem letu ajdovskim svetnikom povedal njen vodja Tadej Mori.

Preverite žive meje

Čeprav je bilo daleč največ dela s parkiranjem, se je medobčinska uprava med drugim ukvarjala tudi z rabo javnih površin in z razmerami na občinskih cestah ter opozarjala na poškodovano ali uničeno prometno signalizacijo, sodelovala in svetovala je pri postavitvi zapor na cestah.

Po podatkih za lansko leto je uprava zaznala večje število kršitev, povezanih z razraščanjem rastlinja na lokalne in državne ceste ter pločnike. Redarji so obravnavali 60 takih primerov, inšpekcijska služba pa 15, med drugim v Ajdovščini, Lokavcu, Dolgi Poljani in Selu, kjer so v sodelovanju s stanovanjsko komunalno družbo krajane pisno pozvali k obrezovanju zelenja.

Sicer pa je služba pod drobnogled vzela še čiščenje bankin, obcestnih odtokov in jarkov, posredovala je ob posegih v obcestni pas, obravnavala je tudi več nevarnih objektov. Redarji in inšpektorji so s komunalnim podjetjem preverjali ekološke otoke in občane opozarjali na pravilno ravnanje z odpadki, posredovali so v primerih kurjenja odpadkov, ukvarjali so se tudi z zapuščenimi vozili.

Včasih zadošča že pogovor

“Pohvaliti moram naše redarje, ker so veliko zadev rešili brez odredb, saj so se z občani dogovorili, da ta vozila umaknejo z javnih površin. Največ jih je bilo na parkirišču ob mestnem stadionu, a smo zadevo rešili. Na koncu je bilo treba odpeljati le nekaj vozil,” je še pojasnil Mori.

V medobčinski upravi, ki izvaja naloge v petih občinah v Vipavski dolini, je trenutno zaposlenih pet redarjev, dva inšpektorja in svetovalka, ki skrbi za administracijo. Vodja službe se je strinjal z ocenami nekaterih svetnikov, da ob taki zasedbi na območju ne morejo biti vedno povsod prisotni. “Če nas boste poklicali, bomo prišli tudi popoldne, zvečer ali ob petih zjutraj in poskušali rešiti problem. Ob trenutni zasedbi ne moremo biti ves čas vsi v službi,” je še povedal Mori. Ali jih je dovolj, pa bodo po njegovih besedah ocenile občine ustanoviteljice.


Najbolj brano