Popovič mora Carlovi plačati 3500 evrov odškodnine

Koprski župan Boris Popovič mora novinarki Televizije Slovenija Eugeniji Carl plačati 3500 evrov odškodnine zaradi opazk, ki jih je izrekel o njenem oprsju. Če bo s svojimi izjavami še naprej posegal v njene osebnostne pravice, pa ga bo vsaka nadaljnja kršitev stala 2000 evrov.

Eugenija Carl: “Lokalni politik je s to sodbo dobil lekcijo, da ni 
vsemogočen in nedotakljiv.” Foto: Danijel Cek
Eugenija Carl: “Lokalni politik je s to sodbo dobil lekcijo, da ni vsemogočen in nedotakljiv.” Foto: Danijel Cek

LJUBLJANA > Tako pravi sodba ljubljanskega okrajnega sodišča, ki jo je Eugenija Carl prejela danes, potem ko se je 12. decembra lani po štirih sodnih obravnavah sklenilo pravdanje, ki ga je sprožila zoper župana Borisa Popoviča.

“Lokalni politik je s to sodbo dobil lekcijo, da ni vsemogočen in nedotakljiv in da se jezični stretching očitno niti finančno ne izplača,” je Carlova zadovoljna z izidom pravdanja.

Ljubljansko sodišče je v županovih izjavah prepoznalo poseganje v njene osebnostne pravice in mu je že leta 2014 z začasno odredbo prepovedalo javno govoriti o njenem telesu. Enkrat je prepoved prekršil, kar ga je stalo 1000 evrov. Na podlagi sodbe, ki jo je Carlova prejela danes, pa ga bo v primeru, da s spornimi izjavami ne bo prenehal, doletela dvakrat večja kazen, po 2000 evrov za vsako kršitev.

“Sodišče ne dvomi, da je tožnica zaradi podanih izjav trpela duševne bolečine. V zvezi s tem je sodišče v celoti sledilo izvedeniškemu mnenju tudi glede obsega duševnih bolečin in samih posledic, pa tudi izpovedbi tožnice, ki jo izvedeniško mnenje tudi potrjuje,” izhaja iz sodbe, pod katero je podpisana sodnica Alenka Kočevar Nosan. Sodba še ni pravnomočna.

Popovičev odvetnik Franci Matoz je povedal, da ga je župan pooblastil, da zoper sodbo vloži pritožbo. “Sodba je po moji oceni zmotna, ne more biti protipravno nekoga pohvaliti, še posebej, ko se govori o lepoti,” je še povedal Matoz.

Župan se bo s Carlovo se bosta v vsakem primeru kmalu ponovno srečala v sodni dvorani, saj ga je novinarka ovadila tudi kazensko, prva obravnava pa je predvidena v začetku aprila.


Najbolj brano