Na volišča v drugi polovici maja

Predsednik republike Borut Pahor ocenjuje, da bi bilo po odstopu premierja Mira Cerarja najprimerneje razpisati predčasne volitve. Te bi lahko potekale v drugi polovici maja.

Miro Cerar je predsedniku Borutu Pahorju pojasnil odločitev o 
odstopu z mesta predsednika vlade.  Foto: STA
Miro Cerar je predsedniku Borutu Pahorju pojasnil odločitev o odstopu z mesta predsednika vlade.  Foto: STA

LJUBLJANA > Predsednik republike Borut Pahor ocenjuje, da bo zaradi odstopa predsednika vlade Mira Cerarja prišlo do predčasnih volitev, predvidoma v drugi polovici maja, so včeraj sporočili iz Pahorjevega urada.

Pahor: primernejše bi bile predčasne volitve

Po tistem, ko je premier Cerar predvčerajšnjim pozno zvečer javnosti sporočil, da odstopa, je razloge za to potezo včeraj predstavil še predsedniku države. Ta je namreč pristojen za razpis državnozborskih volitev, rednih ali izrednih. Kazalo je že, da bo Pahor redne volitve razpisal za 10. junij, a je zdaj zaradi novih okoliščin spremenil to namero.

Državni zbor se mora z odstopom premierja seznaniti v sedmih dneh. To se bo zgodilo predvidoma v ponedeljek.

Po srečanju s Cerarjem je Pahor napovedal, da državnemu zboru v tem sklicu ne bo predlagal novega kandidata za predsednika vlade, saj meni, da je primerneje razpisati predčasne parlamentarne volitve.

Cerar je že včeraj zjutraj predsednika državnega zbora Milana Brgleza formalno obvestil o svojem odstopu. Parlament naj bi se s tem seznanil v ponedeljek, nato pa bodo začeli teči roki za iskanje novega mandatarja.

Predsednik republike ima po pravilih 30 dni časa, da predlaga državnemu zboru kandidata za novega predsednika vlade. Pahor se bo, kot rečeno, tej možnosti odpovedal, a za njim pridejo na vrsto poslanske skupine ali najmanj deset poslancev, ki jim pripada 14-dnevni rok za predlaganje mandatarja. Sledi pa še 48-urni rok, ko poslanci odločijo ali bodo mandatarja volili v tretjem krogu.

Zelo malo verjetno je, da bi kdorkoli le nekaj mesecev pred iztekom rednega mandata državnemu zboru izkoristil te možnosti. Pahor je včeraj napovedal, da se bo prihodnji teden z vodji poslanskih skupin posvetoval, kaj nameravajo, in z njimi govoril o roku za določitev predčasnih volitev.

Cerar: gre za premišljeno in predebatirano potezo

Cerar včeraj pred javnostjo ni govoril, je pa članom stranke SMC poslal pismo, v katerem je ponovil razloge za svoj odstop. Zanj se je odločil po odločitvi vrhovnega sodišča, da razveljavi referendum o drugem tiru. Ta odločitev je bila po njegovih besedah “kaplja čez rob”. Prepričan je, da so po projektu drugi tir udarili tisti, “ki želijo na vsak način ustaviti pozitivni razvoj Slovenije”.

Cerar ponavlja, da so pozitivni gospodarski kazalci konkretni rezultat dela stranke SMC, a jim tega mnogi ne želijo priznati, tudi koalicijski partnerji ne. Ker je ugotovil, da tudi v prihodnjih tednih ne bo nič drugače, se je odločil, da mandat, ki so ga dobili od ljudi, vrne ljudem. “Gre za odgovorno odločitev, ki jo v takšni situaciji preprosto mora sprejeti vsak zaupanja vreden politik,” je prepričan.

Članom stranke, ki so mu v soboto podelili nov mandat na čelu SMC, je zagotovil, da gre za “premišljeno, preudarjeno in predebatirano potezo, ki nam omogoča, da krenemo v argumentirano in odločno bitko - za nov mandat”.


Komentar novinarja

Jana Krebelj

Sto dni miru

Po nenapisanem pravilu dobi vlada po nastopu mandata sto dni miru. Mir naj bi ji dala opozicija, vedoč, da se mora novinec po nastopu službe najprej seznaniti z vsem, da bi lahko nato učinkovito poprijel za delo. Cerarjeva vlada ali bolje rečeno stranka SMC si je sto dni miru vzela na koncu mandata. Napetost je za premierja Mira Cerarja postala neznosna, tako neznosna, da jo je s svojim hitrim odstopom poskusil razelektriti. Pritiska ni izvajala (le) opozicija, ki v vsakem demokratičnem sistemu ...

Preberi več

Najbolj brano