Po pričah še mnenje sodnega izvedenca

Z zaslišanjem prič se je na novogoriškem okrožnem sodišču pred dnevi nadaljevala pravda med Novo KBM in družbo P & P in družbo S & W Italpannel, ki je v lasti družbe P & P. Razlog - nevračilo kreditov v skupni vrednosti 800.000 evrov. V nadaljevanju pravde bo mnenje izdelal tudi sodni izvedenec finančno-ekonomske stroke.

Prvo posojilo so v podjetju P & P vzeli za halo v Selu, v kateri so 
uredili trgovino z materialom za pohištvo. Foto: Leo Caharija
Prvo posojilo so v podjetju P & P vzeli za halo v Selu, v kateri so uredili trgovino z materialom za pohištvo. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Nova KBM družbi P & P Trgovina in servis in S & W Italpannel Trgovina s pohištvenimi repromateriali, ki je v stoodstotni lasti prve, obe pa imata sedež v Biljah, v dveh zadevah toži za 522.000 evrov in 284.000 evrov. Jedro spora je najem kreditov, ki jih družbi nista vrnili.

O predmetnih zadevah, ki ju je sodnica od soglasju obeh strani pred zaslišanjem združila v eno, je bil najprej zaslišan Matjaž Peric, solastnik družbe P & P in nekaj časa direktor družbe S & W Italpannel. Povedal je, da jim je banka na začetku brez težav podaljševala kredite, vsako leto je obnavljala kreditne pogodbe, v okviru katerih so plačevali le obresti. Po letu 2008, ko je nastopila kriza, pa naj bi začela zaostrovati pogoje in kasneje zahtevala tudi izplačilo glavnice v enkratnem znesku. Podjetje tega zaradi takratnih razmer ni zmoglo, zato se je zgodba obrnila, kot se je.

Sodišče je zaslišalo tudi nekdanjo vodjo oddelka za gospodarjenje z gospodarskimi družbami v novogoriški enoti Nove KBM Tanjo Štrukelj, ki je podrobno predstavila bančno politiko dajanja kreditov. Pojasnila je, da se banka s podaljševanjem kreditov prilagaja kreditojemalcu in išče možnost čim bolj optimalnega poplačila, saj je poplačilo na daljši rok za banko boljše, kot da začne postopek izterjave. Prepričana je, da je kredite mogoče tudi ustrezno reprogramirati, če kreditojemalec za to zaprosi. Kot priča je nastopil tudi Peter Budin iz Nove KBM.Svoje mnenjeo zadevi bo v nadaljevanju pravdanja podal tudi izvedenec finančno-ekonomske in ekonomske stroke.


Najbolj brano