Občina Sežana načrtuje več pločnikov

Sežanska občina trenutno gradi pločnike v Križu in Šmarjah, kmalu jih bo še v Vrhovljah, Ponikvah, Lokvi ... Začela bo tudi s pripravo načrtov za pločnik v Tomaju.

V Križu trenutno gradijo velik podporni zid v dolini sredi naselja, 
kar bo omogočilo širitev ceste oziroma ureditev pločnika.  Foto: Helena Race
V Križu trenutno gradijo velik podporni zid v dolini sredi naselja, kar bo omogočilo širitev ceste oziroma ureditev pločnika.  Foto: Helena Race

SEŽANA > Sežanska občina trenutno veliko namenja gradnji pločnikov. Že skoraj dve leti trajajo dela v Križu, kjer so prišli do najzahtevnejšega dela, gradnje podpornega zidu v dolini sredi naselja (na fotografiji zgoraj). Tudi na tem 250-metrskem odseku bodo uredili še javno razsvetljavo, meteorno kanalizacijo, v tla prestavili električne vode. To bo stalo 390.690 evrov, od tega je delež občine 143.828 evrov, delež direkcije za infrastrukturo pa 246.861. V prvi fazi so obnovili 660 metrov ceste skozi Križ in ob njej zgradili pločnike in drugo infrastrukturo ter obnovili vodovod, kar je stalo 511.293,52 evrov, od tega je bil delež občine 232.141 evrov, delež direkcije pa 279.152 evrov.

V Šmarjah pločnike gradi sama občina, čemur namenja 128.658 evrov. Dela še niso končana, dokončati morajo še pločnike sredi vasi.

Kmalu bodo 630 metrov pločnika dobili tudi v Vrhovljah, 150 metrov pa v Ponikvah. Še letos naj bi začeli graditi 250 metrov pločnika ob cesti proti Preložam, nato pa še 250 metrov od pokopališča do središča Lokve. V Sežani pa delajo pločnike ob Orleški cesti, Kamnarski, Kratki poti in Poti Ruže Petelinove.

Župan Davorin Terčon pa je napovedal tudi skorajšnji začetek priprav projektov za pločnike v Tomaju. Kot pravi, bo naložba podobna kot v Dutovljah, kjer jo ocenjujejo na dva milijona evrov. Čeprav je cesta skozi Tomaj krajša, je odsek zelo zahteven, saj je ozek in povezan s posegi na zasebna zemljišča.


Najbolj brano