Vrata večine šol in vrtcev danes zaprta

Učenci in vrtčevski otroci so že v minulih dneh nosili domov sporočila o današnji stavki v šolstvu. Velika večina šol in vrtcev je danes zaprtih, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pa je vodstva ustanov pozvalo, naj poskrbijo za varstvo in oskrbo otrok in učencev.

Branimir Štrukelj 

“Vztrajali bomo, da vlada 
sprejme, kar so se pooblaščeni vladni pogajalci 
pri polni zavesti dogovorili s Svizom, pa tega niso parafirali.” Foto: STA
Branimir Štrukelj “Vztrajali bomo, da vlada sprejme, kar so se pooblaščeni vladni pogajalci pri polni zavesti dogovorili s Svizom, pa tega niso parafirali.” Foto: STA

LJUBLJANA, PRIMORSKA> Čeprav je do poznega ponedeljkovega večera kazalo, da se bosta sindikat Sviz in vladna pogajalska stran morda dogovorila in bo stavka odpovedana, se to ni zgodilo. Sviz bo danes napovedano stavko izpeljal, v enajstih slovenskih mestih pa bodo opoldne tudi protestni shodi. Na Primorskem ga pripravljajo le v Kopru na Titovem trgu.

Sviz bo vztrajal

Podrobnosti o tem, zakaj je dogovor z vladno pogajalsko skupino, ki jo vodi Lilijana Kozlovič, v ponedeljek propadel, je včeraj predstavil glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Po njegovih navedbah so popuščali pri veliko stvareh, med drugim tako pri razredništvu in regresu kot tudi pri zvišanju plač. Napovedal je, da bo Sviz vztrajal pri tem, da vlada sprejme tisto, kar “so se pooblaščeni vladni pogajalci pri polni zavesti dogovorili” s Svizom v ponedeljek zvečer, pa tega potem niso parafirali.

Poziv ministrstva

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je vodstva šol in vrtcev pozvalo, naj v času stavke poskrbijo za varstvo in oskrbo otrok in učencev, ki bodo kljub stavki prišli v šolo ali vrtec. Za zaposlene, ki ne stavkajo, pa morajo organizirati delo. Vzgojno-izobraževalnim zavodom je ministrstvo naložilo, da morajo pripraviti načrt nadomestitve izpadlega procesa, kar naj bi storili brez nadomeščanja pouka. Ob tem na ministrstvu dodajajo, da vrtci, ki so v času stavke zaprti, ne morejo zaračunati stroška oskrbnine, kar ne velja v primerih, ko so kljub stavki zagotovili možnost varstva otrok.

V ponedeljek se po Štrukljevih besedah niso uskladili glede datumov zvišanj plač. Vlada predlaga, da bi del zvišanj izvedli 1. septembra letos, del 1. septembra prihodnje leto, del pa 1. septembra 2020, medtem ko se Sviz zavzema, da se del zvišanj izvede 1. septembra letos, drugi del pa 1. septembra prihodnje leto. Uskladili se niso tudi glede dela napredovanj in zvišanja plač za zaposlene na univerzah, ki imajo univerzitetno izobrazbo. Za te vlada predlaga zvišanje plač za dva plačna razreda, v Svizu pa predlagajo tri razrede.

Na vprašanje, ali morda vlada ponedeljkovega dogovora ni parafirala tudi zato, ker bi lahko svoje zahteve zvišali vsi ostali sindikati, je Štrukelj odgovoril, da ponudba vlade pri stanju, kakšno je, ne more biti uravnotežena. “To pa zato, ker vsi nismo v enakem izhodišču,” je dodal Štrukelj in spomnil, da učitelj z univerzitetno izobrazbo za uradnikom z enako izobrazbo pri plači v povprečju zaostaja za 500 evrov. Glede tega, kako bodo ravnali v prihodnje, je Štrukelj na novinarski konferenci včeraj dejal, da bodo po današnji stavki počakali do konca marca. Če do takrat vlada ne bo sprejela, kar so se dogovorili v ponedeljek, bodo izvedli “novo, silovito zastavljeno stavko”, znova v Ljubljani, najverjetneje 17. aprila.

Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sviza. “Vztrajali bomo, da vlada sprejme, kar so se pooblaščeni vladni pogajalci pri polni zavesti dogovorili s Svizom, pa tega niso parafirali.”

Po podatkih Sviza naj bi danes stavkalo več zaposlenih kot februarja, ko je stavka zajela 40.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Stavki se je namreč po ponovnem glasovanju naknadno pridružilo nekaj zavodov, ki stavke v začetku niso izglasovali. V stavko naj bi bilo vključenih več kot 90 odstotkov vseh javnih vrtcev, dijaških domov ter osnovnih, glasbenih, srednjih in višjih šol.

Zahteve čez meje vzdržnosti

Generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič pa je včeraj povedala, da kot vladna pogajalka ni imela mandata za parafiranje dogovora s šolskim sindikatom Sviz. Koalicija je namreč svoj predlog ponudila kot “paket” in ker ga s sindikalno stranjo, s katere ni bilo približevanja, niso v celoti uskladili, te odgovornosti ni mogla prevzeti, je pojasnila.

Lilijana Kozlovič, vladna pogajalka: “Ponudba, ki smo jo dali v ponedeljek, je zelo resna in zelo konkretna, a je bila vezana na to, da je potrebno približevanje tudi z druge strani.”

Po njenih besedah je bila ponudba, ki so jo dali v ponedeljek, zelo resna in zelo konkretna, a je bila vezana na to, da je potrebno približevanje tudi z druge strani. Kozlovičeva je sicer poudarila, da si vlada ne želi stavke in se želi še naprej pogovarjati, seveda pa morajo ravnati odgovorno, tako da bo vse, kar bodo sindikatom ponudili in o čemer se bodo z njimi dogovorili, tudi vzdržno.

Kozlovičeva je napovedala, da bo na jutrišnji seji vlade predstavila celovito informacijo o zadnjem poteku pogajanj in trenutnem stanju. Po njeni oceni gredo zahteve prek okvirjev vzdržnosti.


Najbolj brano