Devet evrov na uro za prenašanje žab

V Parku Škocjanske jame iščejo študente, sodelavce s podjemno pogodbo, zavodom ali samostojne podjetnike, ki bi sodelovali pri reševanju dvoživk. Prenašali jih bodo čez cesto, s tem reševali eno najbolj ogroženih živalskih vrst, za delo pa prejeli devet evrov (bruto) plačila na uro.

Dvoživke so med najbolj ogroženimi živalskimi vrstami, veliko jih konča tudi pod kolesi avtomobilov.  Foto: Nataša Stipič
Dvoživke so med najbolj ogroženimi živalskimi vrstami, veliko jih konča tudi pod kolesi avtomobilov.  Foto: Nataša Stipič

ŠKOCJAN > Park Škocjanske jame je septembra lani začel z aktivnostmi projekta Za Kras, katerega cilj je ohranjanje habitatnih tipov in vrst na območju Nature 2000. Sofinancirata ga EU iz sklada za regionalni razvoj in država, del projekta pa je tudi reševanje dvoživk. So ena najbolj ogroženih vrst, saj dihajo skozi kožo, zato takoj zaznajo spremembe v vodi in jih podnebne spremembe ter dejavnosti človeka hitro prizadenejo. Da bi jih rešili pred avtomobilskimi kolesi, bodo dvoživke, predvsem žabe, na območju parka prenašali čez cesto. Na delu, kjer cesto Famlje-Ribnica prečka največ žab, bodo postavili 500 metrov ograje, jih ob njej ujeli in prenesli na drugo stran. To bodo počeli predvidoma dva tedna v drugi polovici marca, ko se bodo žabe iz gozda, kjer so prezimile, selile k reki Reki, je pojasnil Borut Kokalj iz Parka Škocjanske jame.

Ker so v parku za to prejeli denar na razpisu, bodo delo zaupali študentom in drugim, ki bi jih to zanimalo, ponujajo pa jim plačilo devet evrov (bruto) na uro. To je kar spodoben znesek, a Kokalj opozarja, da bodo dvoživke selili od 5. do 9. ure zjutraj in od 18. do 22. ure zvečer, tudi če bo deževalo, ter da gre za delo ob prometni cesti. Za delo bi sicer lahko najeli kako podjetje, a so se raje odločili za sodelovanje s posamezniki, ki jih bodo na takšen način tudi izobrazili. Ker bodo podobne dejavnosti organizirali še v prihodnjih letih (projekt traja štiri leta), pa se v parku nadejajo, da bodo s tem nekoliko spremenili tudi odnos do dvoživk. Med selitvijo jih bodo tudi prešteli in popisali vse vrste, ki jih bodo opazili. Podobne, a manjše akcije selitve žab so ob cesti proti Ribnici v sodelovanju s prostovoljci že pripravljali, dvoživke pa čez cesto po nekaterih lokacijah po Sloveniji prenašajo tudi prostovoljci oziroma društva.


Najbolj brano