Z govorico plesa v svetovnem vrhu

Kar 220 plesalcev, je minule dni 22 zgodb prepletlo v celovito predstavo Povej s plesom. Pod tem motom in z novim znakom - v klekljano srce vpetima plesalcema - od lani deluje tukajšnji plesni klub. Komaj 12 let star se ponaša z obiljem svetovnih odličij v šov plesih, ki so v prvi vrsti vsebinske plesne pripovedi.

  Množica cici in pionirskih  skupin plesu v Idriji obeta lepo 
prihodnost. Foto: Saša Dragoš
Množica cici in pionirskih skupin plesu v Idriji obeta lepo prihodnost. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Plesni klub Idrija vse od rojstva z vsebinskimi predstavami polni veliko modro dvorano. Minulo soboto so plesalci prvič nastopili z novim sloganom Povej s plesom. V istoimensko prireditev so prepletli plesne zgodbe 21 skupin in solo izpoved svetovne članske prvakinje in v Slovenji za solo plesalko minulega leta razglašene Nike Brložnik.

Moderni plesi so prekosili standardne

Klub, ki se je rodil iz navdušenju starejših Idrijčanov za standardne plese, se je v najmnožičnejšega v občini (bolj številčno je le društvo upokojencev) prelevil z navdušenjem otrok in mladih za moderne plese. Veliko zaslug za to ima vsestranska trenerka in odlična koreografinja Renata Alibegovič. Odkar so plesalke pred slabim desetletjem stopile na tekmovalni parket so od državnih do svetovnih prvenstev nanizale obilo odličij. Čeprav ta razumejo predvsem kot spodbudo za napredovanje, so to v sicer najmlajši, a daleč najmnožičnejši tekmovalni plesni panogi na svetu, dosežki, ki jemljejo sapo.

220 plesalcev trenira v idrijskem klubu.

Hip-hop je piedestal priljubljenosti hitro oddal uličnemu šov plesu (street show dance). “Ker gre za zgodbe, ki z govorico plesa, seveda tudi s pomočjo glasbe, oblek in rekvizitov, ne le pripovedujejo, pač pa tudi opozarjajo in najraje razveseljujejo. Ker jih 'pripovedujemo' svetovno uspešno, smo si izbrali slogan Povej s plesom. S pomočjo naše članice Danijele Brložnik in oblikovalke Maje Svetlik smo dodali še za nas značilen znak: čipko, ki v srce vpenja plesalca,” je razložila predsednica kluba Polona Lampe.

Vsi ostali, 220 nastopajočih, so zgodbe odplesali. S huronsko spodbudo okrog 300 članov kluba. Sprva jih je bilo še več, a sedaj skupine, tudi z že doma vzgojenimi trenerkami, delujejo po vseh večjih krajih v občini in v Cerknem.

Orientalske plesalke, stalnica kluba, ki so se s pomočjo Nubijcev v Egiptu pravkar naučile delčka njihovih plesov, so upravičile sloves poslastice prireditve. Salsa skupine vzdržujejo popularnost tega živahnega latinskega plesa. V vzponu je break akrobatski ples in z njim končno tudi nekaj fantov v klubu.

Ob solo plesalki Niki še množica svetovnih prvakinj

“Fantje imajo v Idriji veliko izbiro športov, dekleta pa skoraj nič. To je verjetno odgovor na vprašanje, zakaj se za ples ogrevajo predvsem slednja. A nekaj fantov končno imamo,” je bila zadovoljna Lampetova.

V množici cicibanskih in pionirskih skupin, ki z miksom plesov še iščejo svojo bodočo izbiro, so res razveseljevali tudi dečki.

Med cicibankami so začele tudi sedanje članice, ki so z zgodbo Mehaniki lani osvojile svetovni naslov v šov plesu. Ob Niki Brložnik, ki je osvojila svetovni tron z avtorskim solo plesom, Daši Kovačič in Ani Trček, ki sta bili prvi na svetu v paru, so v skupini plesale še Tina Likar, Neža Lampe, Lena Grošelj in Manica Erjavec.

Prej so, s še nekaj klubskimi kolegicami, osvojile dolg niz odličij. To je lani prepričalo krovno plesno zvezo, da je Brložnikovo razglasila za najboljšo plesno solistko v Sloveniji, skupino članic pa nagradila z bronastim priznanjem.


Najbolj brano