Začetek je, a do dogovora še daleč

Vladni pogajalci so včeraj popoldne začeli nov krog pogajanj s sindikati javnega sektorja. Vladna ponudba je po novem drugačna in naslavlja posamezne zahteve, kako in s koliko denarja, pa še ni znano. Sindikat vzgoje in izobraževanja Sviz vladi sporoča, da bo 14. marec, ko utegnejo biti šole in vrtci spet zaprti, kmalu tu, stavko pa bi lahko zaostrili.

Šolski sindikalisti  napovedujejo, da bi čez dva tedna lahko stavko še zaostrili in 14. marca v oskrbo ne bi sprejeli niti tistih otrok, ki ne 
bi imeli možnosti varstva. Foto: Daniel Novakovic
Šolski sindikalisti napovedujejo, da bi čez dva tedna lahko stavko še zaostrili in 14. marca v oskrbo ne bi sprejeli niti tistih otrok, ki ne bi imeli možnosti varstva. Foto: Daniel Novakovic

LJUBLJANA > Vladna pogajalska skupina, ki jo po novem vodi generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič, je na seji vlade dobila nova izhodišča za pogajanja s sindikati. Pogajalci so na teren odšli takoj: najprej so se srečali s predstavniki sindikatov tako imenovane Počivavškove skupine.

Pogajalci ostajajo skrivnostni

Z novimi vladnimi izhodišči je storjen “določen korak naprej”, a razlika med vladno in sindikalno stranjo je še vedno velika, je po srečanju dejal sindikalist Jakob Počivavšek. Za koliko se ima vlada namen približati tem sindikatom, ki med drugim zahtevajo odpravo plačnih anomalij, ki so nastale po povišanju plač zdravnikom, in odpravo varčevalnih ukrepov vključno z odpravo osemodstotnega znižanja plač, ni znano. Niti vladni pogajalci niti predstavniki sindikatov po srečanju tega še niso želeli razkriti.

Vlada je po sindikalni zavrnitvi prejšnjega vladnega predloga, da bi se plačna masa povečala za odstotek, spremenila taktiko: po novem se njeni pogajalci pogajajo o konkretnih stavkovnih zahtevah, ki jih imajo posamezne dejavnosti.

Pouka ne bi bilo, shodi v desetih mestih

Zvečer so se vladni pogajalci srečali še s sindikatom vzgoje in izobraževanja Sviz, kjer zahtevajo zvišanje osnovnih plač strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju od vrtcev do univerze, ustrezno ovrednotenje razrednikovega dela in 1200 evrov bruto regresa za letni dopust za vse, ki v javnem sektorju prejemajo minimalno plačo.

Nekaj ur pred tem se je glavni stavkovni odbor Sviza že pripravljal na to, kako bi potekala vnovična stavka zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, če vlada do 14. marca ne bo izpolnila njihovih stavkovnih zahtev. “Zaenkrat ne zaostrujemo stavke,” je pojasnil glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Vse bi potekalo tako kot med prvo stavko, šole in vrtci bi bili odprti le za tiste otroke, ki bi nujno potrebovali varstvo, vzgojitelji, učitelji in drugi zaposleni pa se tokrat ne bi odpeljali na shod v Ljubljano. Namesto tega bi pripravili manjše shode v desetih slovenskih mestih.

Če vlada pričakuje, da se bo izognila svojim odgovornostim, bo odgovor sindikata zaostritev konflikta, je zagrozil Štrukelj. Med možnostmi za zaostritev je, da vzgojitelji in učitelji na dan stavke ne bi sprejeli niti otrok, ki nujno potrebujejo varstvo ali pa ne bi izvedli nacionalnih preverjanj znanja.

Danes zdravstvo in sociala, v torek policisti

Zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu bodo to, kaj jim po novem ponuja vlada, izvedeli jutri, policisti pa v torek.


Najbolj brano