Ko poezija reši povojno življenje

Dijaki četrtega letnika dramsko-gledališke smeri novogoriške umetniške gimnazije so uprizorili letošnji maturitetni roman kanadske avtorice Anne Michaels Ubežni delci. Premierno so 90-minutno dramatizacijo poetičnega romana predstavili konec prejšnjega tedna in navdušili občinstvo.

 Poudarek so ustvarjalci namenili zgodbi, četudi dogodki v romanu 
niso zapisani v zaporedju. Foto: Alma Murtić
Poudarek so ustvarjalci namenili zgodbi, četudi dogodki v romanu niso zapisani v zaporedju. Foto: Alma Murtić

NOVA GORICA > V osrčje enega od letošnjih dveh maturitetnih romanov je postavljen Jakob Beer, ki je bil kot judovski otrok iz skrivališča v domači izbi priča poboju svojih staršev in ugrabitvi sestre.

Odrešitev v dnevnikih in poeziji

V zgodovinskem najdišču Biskupin na Poljskem, kamor pobegne in se skriva, ga najde grški geolog in raziskovalec Athos Roussos. Jakoba pretihotapi do grškega otoka Zakintos, kjer se skrivata do konca vojne, potem pa odpotujeta v Toronto. Jakob se vse življenje srečuje s svojimi spomini, ko podoživlja usodo evropskih judov. Odreši ga pisanje dnevnikov in poezije ter ljubezen. Drugi del romana pa pripoveduje Ben, kanadski judovski profesor, ki občuduje Jakobovo poezijo, po pesnikovi smrti pa raziskuje njegovo preteklost in ureja dnevnike. Tudi zaradi Jakobovih zapisov začne bolje razumeti preganjavice svojih že pokojnih staršev, ki so v vojni izgubili dva otroka in preživeli holokavst.

Deseterica mladih igralcev

V predstavi Ubežni delci nastopajo Zoran Skrt Timić (Jakob), Jonathan Černe (Athos), Matija Lemut (Kostas), Anja Gruntar (Dafne), Filip Mozetič (Maurice), Eva Černigoj (Irena), Manca Zelen (Alex), Maruša Čermelj (Michela), Blaž Zavrtanik (Ben) in Maja Černe (Bella). Mentor za gib je bil profesor Igor Sviderski, kostume pa so dijakom darovali učitelji novogoriške gimnazije.

“Letos smo z maturanti izvedli dve izbirni delavnici, gledališko in filmsko, zato smo skupaj ustvarili gledališko-filmsko uprizoritev romana,” pojasnjuje profesorica Nataša Konc Lorenzutti, ki se je podpisala pod dramatizacijo in režijo. “Moja dramatizacija ni dvodelna, kakor roman, marveč se osredotoča na Jakobovo zgodbo. Ben je v njej le stranski lik,” še pojasnjuje. Filmski del je z dijaki ustvaril mentor za film Jernej Kastelec, diplomirani filmski in televizijski režiser.

Filozofsko delo z malo dogajanja

“O maturitetni uprizoritvi začnem razmišljati že februarja, v trenutku, ko so objavljena dela, ki jih bodo dijaki obravnavali za maturitetni esej pri slovenščini ali za pisni del izpita pri izbirnem predmetu Zgodovina in teorija drame in gledališča,” pravi režiserka. Od začetka njenega snovanja do premiere tako mine eno leto. “Roman Ubežni delci me je s svojo estetiko in poetiko popolnoma prevzel. Zelo hitro sem se odločila, da ga bom dramatizirala. Nasploh gre za zelo filozofsko delo z malo dogajanja, zato sem si morala dialoge izmisliti in vanje ujeti koščke Jakobovega monologa,” pripoveduje. Dramatizacijo je začela pisati sredi julija in jo končala septembra.

Nataša Konc Lorenzutti,

režiserka:

“Roman Ubežni delci me je s svojo estetiko in poetiko popolnoma prevzel.”

Z dijaki so jo začeli brati že prvi dan pouka. “Vmes sem si zamislila kratke filmske prizore, ki bi dopolnjevali Jakobov spomin, saj si nisem mogla omisliti otroka, ki bi igral malega Jakoba, zato sem sklenila, da bo kamera otrokov pogled, njegov spomin.” Jernej Kastelec je z dijaki izdelal scenarij in snemalno knjigo za te prizore, ki so jih skupaj posneli, izdelali v montaži in jih umestili v uprizoritev.

Poudarek so ustvarjalci namenili zgodbi. “Pri slovenščini roman obravnavajo s povsem drugih vidikov. Z delom za uprizoritev zagotovo poglobimo razumevanje tematike in jezika romana, vendar s tem delo dijakov za uspešno pisanje eseja še zdaleč ni opravljeno,” sklene režiserka.


Najbolj brano