Prvi na Primorskem odprli demenci prijazno točko

V novogoriškem domu upokojencev so včeraj slovesno odprli demenci prijazno točko, prvo na Primorskem. Namen teh točk je ozaveščati javnost o bolezni, pomagati bolnikom in njihovim svojcem ter izvajati usposabljanja za zaposlene v poklicih, ki lahko pridejo v stik z bolniki.

Znak demenci prijazna točka je novogoriškemu domu podelila predsednica slovenske Spominčice 
Štefanija L. Zlobec (na levi). Direktor doma Bojan  Stante (skrajno desno)  je zelo zadovoljen, da se  
vse bolj gosti mreža pomoči za starostnike.
Znak demenci prijazna točka je novogoriškemu domu podelila predsednica slovenske Spominčice Štefanija L. Zlobec (na levi). Direktor doma Bojan Stante (skrajno desno) je zelo zadovoljen, da se vse bolj gosti mreža pomoči za starostnike. 

NOVA GORICA > “Demenci prijazne točke so zelo hitro postale velik hit. Pokazalo se je, da si jih vsi želijo imeti. To je zelo pomembno, saj bomo na ta način prišli do zadnje slovenske vasi oziroma zadnje družine, kjer imajo že obolelega za demenco, pa tega niti ne vedo,” je zadovoljna predsednica Slovenskega združenje za pomoč pri demenci Spominčica - Alzheimer Slovenija Štefanija Lukič Zlobec, ki je novogoriškemu domu včeraj podelila naziv demenci prijazna točka. Kot pravi, je bolezen še vedno stigmatizirana, ljudje se je sramujejo ali pa sploh ne vedo, da so zboleli.

Ko gre gospa kar mimo blagajne ...

“Naša vrata so zdaj odprta tudi za širšo skupnost, torej tudi za tiste, ki niso naši stanovalci. Tukaj smo za vse, ki imajo vprašanja v zvezi z demenco ali doživljajo stisko, pa ne vedo, kam naj se obrnejo. Lahko jim pomagamo, svetujemo in jih usmerjamo,” pravi Metka Plesničar, koordinatorka demenci prijazne točke v novogoriškem domu.

33.000

oseb z demenco živi v Sloveniji.

Med drugim naj bi izobraževali policiste, trgovce, bankirje, frizerje in druge, ki v svojih službah lahko pridejo v stik z obolelimi. “Ti v trgovini velikokrat ne znajo plačati, včasih preveč nakupijo, včasih gredo mimo blagajne. Prav je, da zaposleni v trgovini prepoznajo, da je človek bolan, in mu pomagajo,” razlaga predsednica Spominčice. Zlasti pomembno je po njenem mnenju izobraževanje policistov. Ti se namreč pogosto prvi srečajo z bolnikom, ki je odtaval od doma.

Z vsakim bolnikom trpijo še trije

V Sloveniji so odprli že 15 takih točk in izkušnje so zelo dobre. “Težko sledimo vsem prošnjam, ker mora vsak, ki želi odpreti demenci prijazno točko, skozi osnovno izobraževanje, da pridobi znanja, kako delati z bolniki, katere informacije dajati, kam jih usmerjati ...”, razlaga predsednica Spominčice. Kot pravi, društvo pri svojem delu ne računa veliko na državo. Največ delajo sami, zadovoljni pa so, da je bila leta 2016 sprejeta državna strategija obvladovanja demence. “Tudi projekt demenci prijazne točke je delno sofinanciran od ministrstva za zdravje. Država se torej počasi zaveda, da je to velik problem in da ga moramo reševati skupaj.” Zdravil proti tej bolezni ni veliko, zadnje je prišlo na tržišče leta 2002, je pa na področju obravnave bolnikov, kako z njimi delati in poskrbeti, da kvalitetno preživijo dan, narejen velik napredek, ugotavlja predsednica slovenske Spominčice.

V Sloveniji je približno 33.000 obolelih. “Za enim bolnikom z demenco stojijo vsaj trije ljudje, ki se z njim ukvarjajo, torej je v državi več kot 100.000 ljudi obremenjenih s problemom demence,” pristavlja Štefanija Lukič Zlobec .


Najbolj brano