V enem tednu odkrili več kot 1100 kršitev pešcev

Policisti so v začetku februarja med enotedensko akcijo za večjo varnost pešcev odkrili več kot 1100 kršitev pešcev. Slabo polovico so le opozorili.

Policisti pešcem svetujejo, naj tudi sami poskrbijo za svojo 
varnost. Foto: Leo Caharija
Policisti pešcem svetujejo, naj tudi sami poskrbijo za svojo varnost. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA Policisti so med 5. in 11. februarjem po vsej državi preverjali, kako se na cestah obnašajo pešci in ali spoštujejo prometne predpise. V enem tednu so ugotovili 1148 kršitev, ki so jih storili pešci, in 84 kršitev, ki so jih zagrešili vozniki. Policisti so 500 kršiteljev le opozorili, so sporočili z generalne policijske uprave.

Med najpogostejšimi kršitvami pešcev so še vedno nepravilno prečkanje vozišča izven označenih prehodov za pešce, prečkanje ceste pri rdeči luči na semaforju, neuporaba ustreznih svetlobnih teles, s katerimi so v temnem delu dneva vidnejši. Vozniki pa izsiljujejo prednost pešcem na označenih prehodih za pešce, pogosto pa vozijo po prehodu za pešce celo pri rdeči luči na semaforju.

Policisti voznike in pešce opozarjajo, da so svetli deli dneva še vedno krajši, zmanjšano vidljivost pa povzročata tudi megla in slabo vreme. “Vse to vpliva na varnost v prometu, še posebej najbolj ranljivih skupin udeležencev. Za svojo varnost in varnost drugih udeležencev pa lahko največ storimo sami,” znova opozarjajo na generalni policijski upravi. Pešce pozivajo, naj upoštevajo cestnoprometna pravila in uporabljajo površine, ki so jim namenjene. Svetujejo jim, naj ob slabši vidljivosti in ponoči uporabljajo odsevna telesa za večjo vidnost oziroma svetilko, ki oddaja belo svetlobo.


Najbolj brano