V Izoli prvi v Sloveniji operirali veliko kilo s pomočjo botoks toksina

Osem ur je trajala zahtevna operacija velike trebušne kile po novi metodi s pomočjo botoks toksina. Prvi v Sloveniji so jo oktobra lani opravili v izolski bolnišnici in moškemu s Primorske po petnajstih letih omogočili spet povrnitev v normalni tok življenja. Kila, ki je rasla, mu je zbujala strah, da lahko umre že ob najmanjši poškodbi trebuha, pa tudi bremen ni smel dvigovati.

Bolnik z veliko trebušno kilo pred operacijo.  Foto: SBI
Bolnik z veliko trebušno kilo pred operacijo.  Foto: SBI

IZOLA > Živeti v strahu, da bi se lahko zgodilo najhujše, če bi se ranil ali doživel udarec v trebuh, kjer je petnajst let nastajala in rasla velika kila, ko je bilo črevesje umeščeno dobesedno le še pod kožo, je moškemu s Primorske (ime v uredništvu) vse bolj oteževalo življenje. Pred približno dvanajstimi leti so ga sicer v šempetrski bolnišnici že operirali, a operacija ni bila uspešna.

Novo upanje v Izoli

Nato je izvedel za možnost operacije po novi metodi s pomočjo botoks toksina v izolski bolnišnici (SBI). Takšne operacije v Sloveniji doslej še nikjer niso opravili, je pa že uveljavljena v Evropi, tudi v Avstriji, kjer se je z njo seznanil mladi izolski kirurg Tomaž Jakomin, podpredsednik slovenskega herniološkega združenja. Ta je tudi vodil operacijo v SBI, za pomoč pa je zaprosil znanega slovenskega kirurga in predsednika omenjenega združenja Jurija Gorjanca, ki je v tujini opravil že več tovrstnih operacij. V ekipi SBI je bil še izolski kirurg Davor Jurčič.

Poseg z botoks toksinom

Gre za metodo, ki so jo odkrili pred dvema letoma. Bolniku mesec pred operacijo pod nadzorom ultrazvoka v mišice vbrizgajo botoks toksin (v omenjenem primeru štirikrat več kot za obrazne mišice). Med operacijo zatem, ko 'popravijo' kilo, razstavijo trebušno steno na posamezne mišične enote, da jih lahko raztegnejo in vstavijo posebno mrežo ter trebuh zaprejo. Ker odpravijo kilo, ki je botrovala zmanjšanju trebušne votline, se po posegu pojavijo težave z dihanjem in je nujna intenzivna terapija. Po približno petih mesecih se izkaže, ali je bila operacija uspešna. Bolnik mora osem mesecev slediti navodilom in ni sposoben za delo ter za dvigovanje težkih bremen.

Zamisel o novi metodi je takoj podprl asis. dr. Mladen Gasparini, predstojnik oddelka za kirurgijo, ki pravi: “Dosegamo standarde evropskih bolnišnic, jim stopamo ob bok in vpeljujemo nove in najnovejše metode. Tudi ta je ena tistih, ki so se izkazale za dobre in omogoča bolnikom večjo kakovost življenja. Sposobni smo opravljati najtežje operacije, kar potrjuje tudi ta primer. Prizadevamo si za posodabljanje, načrtov je še veliko. Zdaj kupujemo 3D stolp - laparoskopski aparat za tovrstne operacije, ki s 3D tehniko omogočajo še boljši vpogled v tkiva (trebušna votlina, ginekologija, urologija ...) in še kakovostnejše delo.”

Bolnik pa pravi: “Ko sem navezal stik s kirurgom Tomažem Jakominom v SBI, so me povabili na pregled in zdravnik mi je natančno predstavil prednosti in tveganja posega. Čakali smo na ohladitev, saj je povedal, da je to boljše za operacijo, ker je možnost pooperativnih infekcij tedaj manjša. Nato sem čakal poln upanja, da mi bodo pomagali.”

Botoks zrahlja mišice, ki so jih zatem sestavili

Kirurg Tomaž Jakomin omenja, da je bil zaradi poškodbe v trebuhu ta pacient operiran pred dvanajstimi leti, a se je po tej operaciji pojavila velika pooperativna kila. Ker se je z leti večala, ga je to pričelo vse bolj ovirati. “Še pred leti se v slovenskih bolnišnicah velikih kil niso lotevali,” dodaja Jakomin. “Zato ne, ker v trebuhu dobesedno zmanjka mišic in ga praktično ni mogoče zapreti tako, da bi ta problem odpravili.”

Tudi pri tem bolniku so se zaradi rastoče kile mišice umaknile ob obe strani trebuha. “Kot edino možnost smo predlagali poseg s pomočjo botoks toksina. Tega je treba že mesec prej vbrizgati v mišice zato, da jih ta snov paralizira in relaksira. Tako smo mu vbrizgali botok toksin v trebušno mišičevje pod nadzorom ultrazvoka. Mišice so se nato počasi sprostile in zato tudi podaljšale. Uspeli smo odstraniti kilo, jo 'popraviti' in nato zevajoči predel, kjer prej ni bilo mišic, urediti tako, da smo mišice - eno po eno - nameščali in jih nato učvrstili še s posebno mrežno protezo za te posege. Ta proteza je novost, v uporabi šele dve leti in je ni treba šivati. Zato ima bolnik kasneje manj bolečin,” poseg poljudno predstavlja Jakomin.

Metoda je v tujini že vpeljana, opravili so jih 50. Operacija je obsežna in zahtevna, trajala je osem ur. “So pa te operacije redke, opravljajo jih v redkih centrih. Pacient je dlje časa hospitaliziran, več dni na intenzivni terapiji, ker se pojavijo težave z dihanjem. Pred operacijo je bilo namreč pol trebuha v podkožju, zato se je zmanjšal prsni koš in se zato po posegu pojavijo težave z dihanjem,” pojasnjuje kirurg.

Ni primerna za vse

Jakomin poudarja, da ne gre za edini takšen primer kile. V SBI si želijo opraviti še kakšno tovrstno operacijo. Ni pa ta primerna za vse: “Je pa upanje za ljudi z veliko kilo, ki so jim klasično operacijo odsvetovali, odločitev za to metodo pa je odvisna od posamičnega primera. Metoda je primerna za relativno zdrave v dokaj dobri fizični kondiciji, ne pa za starejše, kjer je stanje mišic slabše. Pri vsakomur moramo s pomočjo CT trebuha izmeriti velikost kilne vrzeli, ugotoviti, kaj je v kilni vreči in koliko je še preostalih mišic.”

Tako velike kile nastanejo po operacijah pri debelejših ljudeh in v primeru zapletov po operacijah (če se rana zagnoji), pri sladkornih bolnikih (celjenje je slabše), pri kadilcih, pri oslabelih in pri bolnikih z rakom. Podatki potrjujejo, da so takšne kile po operacijah pogostejše pri ženskah.

“Ne morem opisati veselja in hvaležnosti”

Bolnik, ki so ga v SBI odrešili težav, skrbi in strahu pravi: “Kila se je pojavila že pred dvema desetletjema, zadnjih 15 let je bilo vse huje, življenje vse slabše. Nisem se mogel rekreirati in sem se zredil. Strah je bil vse hujši, saj sem imel črevesje dobesedno zunaj! Obiskoval sem različne zdravnike, a si me nihče ni upal operirati. Že ob prvem pregledu v SBI pa so mi vlili upanje. Nekaj časa je trajalo, da so se opremili in me pripravili na poseg, a zdaj sem hvaležen, da bom spet normalno živel.” Še nekaj mesecev bo trajalo okrevanje, a tudi zdravniki v SBI upajo, da se bo stanje povsem izboljšalo.


Najbolj brano