Razsajata virusa gripe tipa A in B

Kljub napovedim, da bo gripa v Sloveniji in na Primorskem vrhunec dosegla ta mesec, dosedanji podatki o obolevnosti kažejo, da vrhunca še ni. Cepiva je dovolj, vendar je zanimanje za cepljenje minuli teden že občutno upadlo. Krožita virusa tipa gripe A in B.

Ljudje se še lahko  cepijo. Foto: Reuters
Ljudje se še lahko cepijo. Foto: Reuters

SLOVENIJA, PRIMORSKA > Po Sloveniji in na Primorskem naraščajo obolenja zaradi akutnih okužb dihal, vmes se pojavlja tudi gripa, vendar podatki potrjujejo, da je obolelih manj kot v enakem lanskem obdobju. Zato zdravniki pričakujejo, da bo gripa vrhunec dosegla ob koncu meseca. Stopnjo obolevnosti ocenjujejo za srednjo, podobno kot po večini Evrope. Krožita oba tipa virusov, tip B Yamagata in tip A, podtip A H1N1.

Na južnem Primorskem so po besedah epidemiologa Borisa Kopilovića s koprske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v porastu zlasti akutne okužbe dihal, prijav obolenj za gripo je manj kot v enakem obdobju lani. “Med obolelimi so tako tisti s tipom virusa B kot oni s tipom virusa A, podobno je tudi drugod po Sloveniji. Še vedno se sicer lahko ljudje tudi cepijo, vendar gre le še za posamične primere. Cepiva pa imamo dovolj na zalogi,” pravi.

Povečini srednja stopnja obolevnosti

Evropo je preplavila gripa, povečini gre za srednjo stopnjo obolevnosti, le v Luksemburgu, na Finskem in Švedskem za visoko stopnjo. V Rusiji prevladuje tip virusa A, v Franciji in Švici pa tip virusa B. V sosednjih državah, v Nemčiji, Španiji, Romuniji, Bolgariji, Grčiji, Nemčiji, Švici in Skandinaviji razsajata oba tipa virusov.

Na severnem Primorskem pa so minuli teden, glede na teden pred tem, zabeležili celo rahel upad obolevnosti za gripo. Vendar pa tudi zdravnik Mario Fafangel iz novogoriške enote NIJZ ocenjuje, da bo število obolenj za gripo proti koncu meseca še naraščalo. Tudi na tem območju ljudje obolevajo za obema tipoma virusov gripe.


Najbolj brano