Izkoristi, izčrpaj in zavrzi?

Burna razprava že nekaj tednov spremlja vprašanje poklicnih bolezni. Razgalja srž in etičnost večine slovenskih obrtnikov in podjetnikov do delavstva in do njegovega zdravja. To je zanje nepomembno. Dokler so delavci zdravi in delajo v podaljšanih urnikih vse, kar terjajo od njih, so koristni. Ko zbolijo in se zaradi dela pojavijo težave ter kronične bolezni, so le breme, ki bi ga najraje odvrgli v smetnjak.

Takšen obraz so v razpravi o predlogu pravilnika o poklicnih boleznih pokazali mali podjetniki in obrtniki pod strehama obrtno-podjetniške zbornice ter združenja delodajalcev obrti in podjetništva. Zato bo najbrž pot do uskladitve tega pravilnika na ekonomsko-socialnem svetu še zelo dolga.

Izkoristi, izčrpaj, zavrzi! Najpomembnejši je dobiček, zdravje delavcev je le kolateralna škoda!

Zdravstveno ministrstvo si prizadeva za čim prejšnji sprejem pravilnika, saj gre le za nadgradnjo zdaj pomanjkljive zakonodaje. Odpora ni pričakovalo že zato, ker dokument delodajalcem ne nalaga nikakršne dodatne finančne obremenitve. Nujen je, ker bo omogočil spremljanje in ugotavljanje poklicnih bolezni. Zdaj namreč to ni mogoče, saj bi morali te primere prijavljati delodajalci sami in tega, seveda, niso počeli. Zato uradno pri nas poklicnih bolezni skoraj ni!

Sporočilo delodajalcev je nepojmljivo nehumano in bi ga lahko povzeli tudi takole: “Izkoristi, izčrpaj, zavrzi! Najpomembnejši je dobiček, zdravje delavcev je le kolateralna škoda!“ Ne skrivajo, da so zaradi pridobitništva pripravljeni žrtvovati tuja življenja, življenja podrejenih in na neki način odvisnih delavcev.

Pa niso vsi delodajalci tako kratkovidno lakomni in ozkogledi. Kar nekaj je svetlih izjem, ki bi morale biti vzor. Ti so v potu obraza domala iz nič ustvarili lastno dejavnost, dandanes so uspešni, upravičeno ponosni na svoje žulje. Ti poslovneži so že davno dojeli, da je le zdrav, primerno nagrajen in zadovoljen delavec uspešen, da bolje dela in je zato od njega večja korist kot od bolnega. A tako razmišljajo le ljudje, ki so si svoje dejavnosti ustvarili sami in so se zato morali marsičemu odreči. Tisti pa, ki sta jim bila premoženje in položaj podarjena, ki so do obojega prišli po zvezah in s sumljivimi posli, ne vedo, kaj pomeni zares delati in se naprezati. Ne znajo ceniti dela in napora in tudi ne spoštujejo drugih.


Preberite še


Najbolj brano