Za 48 nogometnih igrišč parka pripade Hrvaški

Po arbitražni odločbi območje na levem bregu Dragonje pripada Hrvaški, to pomeni tudi 48 hektarjev Krajinskega parka Sečoveljske soline. Vlada je pripravila predlog uredbe, s katero bo prilagodila meje parka arbitražni odločbi.

Klavdij Godnič poudarja, da se za obiskovalce krajinskega parka 
ne bo spremenilo nič.   Foto: Katja Gleščič
Klavdij Godnič poudarja, da se za obiskovalce krajinskega parka ne bo spremenilo nič.  Foto: Katja Gleščič

SEČOVLJE > “O tem so nas z ministrstva za okolje uradno obvestili prejšnji teden,” pravi Klavdij Godnič, direktor podjetja Soline, ki upravlja krajinski park Sečoveljske soline. Park, ki sedaj obsega 750 hektarjev veliko območje, bo po sprejetju uredbe za 48 hektarjev oziroma sedem odstotkov manjši.

Gre za celotno območje na levem bregu Dragonje. “Tam je zdaj mokrišče, ki je prav tako kot celotno območje parka po Ramsarski konvenciji vključeno na mednarodni seznam mokrišč, sodi pa tudi na območje Nature 2000,” je spomnil Godnič. Doslej je upravljalec parka, družba Soline, tudi na levem bregu opravljal naravovarstveni monitoring in skrbel za spoštovanje reda v parku. “Zdaj pa bo moralo ministrstvo za okolje obvestiti vse mednarodne inštitucije, da skrb za ta del zaščitenega območja pripada Hrvaški. Območje ostaja pod zaščito, le da bodo odslej v sosednji državi odločali, kako bodo z njim upravljali,” pravi Godnič. “Tam je predvsem naravni habitat za gnezdenje ptičev. Razen če se Hrvati ne bodo odločili to spremeniti in začeli tam kaj graditi,” se sprašuje Godnič, ki se spominja, da so sosedje imeli pred let v bližini načrte za vodni park. Za obiskovalce parka se sicer ne bo spremenilo nič, saj je dostop na desnem bregu Dragonje.

750

hektarjev

je do arbitražne odločbe obsegal krajinski park, po novem ga bo za 48 hektarjev manj


Najbolj brano