Na pragu samostojnosti

Informativni dnevi so za devetošolce in bodoče bruce pomemben dogodek. Še posebej za tiste neodloč(e)ne, na kateri srednji šoli bi radi nabirali znanje za bodoči poklic, ali na kateri fakulteti bi radi diplomirali. Pomen informativnih dni in njegovo vsebino pa bi prireditelji po letih neuspešnega zaposlovanja mladih izobražencev lahko zasukali v drugo smer.

Na trgu dela je že dolgo kristalno jasno, da znanje, ki ga v institucijah, kot so srednje šole in fakultete, ni dovolj le usvojiti in za to prejeti visoko oceno. Pomembno je usvojeno znanje tudi pravilno uporabiti v praksi. Malo kateri delodajalec, zlasti v zasebnem sektorju, bo v svoje vrste med prvimi vzel nekoga, ki se v življenjepisu hvali z visokimi povprečnimi ocenami, ki jih je dobival na fakulteti, ali s pohvalami, priznanji in nagradami, ki jih je ob tem prejel. Delodajalca bolj kot hvalisanje zanima, ali je prijavitelj delaven, zanesljiv, iznajdljiv ... Obdobja mentorstva ob nastopu prve službe so namreč že zdavnaj minila. Na informativnih dnevih je zato ključno, da mlade usmerijo v realnost, ki jih po zaključenem šolanju čaka na neizprosnem trgu dela. Izkušnje so glavne. Obenem pa je pošteno, da se mladi zavedajo dejstva, da se bodo lahko zaposlili na povsem drugem področju od tistega, za katerega se bodo šolali.

Na informativnih dnevih je ključno, da mlade usmerijo v realnost, ki jih po zaključenem šolanju čaka na trgu dela.

Čas srednjega šolanja in obiskovanja fakultete je zagotovo eden izmed najlepših in brezskrbnih obdobij v življenju vsakega posameznika. Največja skrb so tedaj, poleg ocen, oblačila in elektronske naprave po zadnjih trendih in spoznavanje sveta na vseh področjih. Strah, da bi po končanem šolanju ostali brez službe, je španska vas današnje mladine. Ta trenutek streznitve napoči kasneje.

A bolj kot pametovanje, katero šolo izbrati glede na lastne želje in opravljene interesne teste, je pod drobnogled pametno vzeti samostojnost mladih v Sloveniji. Že odhod na informativne dneve je ena od prvih vstopnic v svet odraslih. Pa vendar jih starši tja tako radi pospremijo. Morda spotoma pokukajo v bodočo predavalnico, kjer bo njihov otrok nabiral znanje o kvantni fiziki, rimskem pravu ali kitajskih pismenkah, in se že prijavijo na govorilne ure pri profesorju.


Preberite še


Najbolj brano