Ministrstvo: Varstvo bo, šole in vrtci ne bodo zaprti

Šole in vrtci na dan stavke ne bodo zaprti, sporočajo z ministrstva za izobraževanje. Drugače kot sindikat Sviz, ki bo v sredo organiziral stavko zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, trdijo, da morajo vzgojno-izobraževalne ustanove zagotoviti minimalni delovni proces.

Pouka ne bo, a šole morajo na dan stavke vseeno poskrbeti za 
varstvo  otrok, sporoča ministrstvo za izobraževanje.  Foto: STA
Pouka ne bo, a šole morajo na dan stavke vseeno poskrbeti za varstvo otrok, sporoča ministrstvo za izobraževanje.  Foto: STA

LJUBLJANA > Vrtci in šole so dolžni tudi v času stavke zagotavljati varstvo in oskrbo otrok, učencev in dijakov, in sicer ves poslovalni čas vrtca oziroma šole, so v navodilih ravnateljem zapisali na ministrstvu za izobraževanje.

Šole dolžne zagotoviti osnovno oskrbo

“Na dan stavke, ko se vzgojno-izobraževalni program ne bo izvajal in ne bo pouka, učenci in dijaki niso dolžni priti v šolo,” staršem sporočajo z ministrstva za izobraževanje. Tistim malčkom, učencem in dijakom, ki bodo prišli, pa morajo ustanove zagotoviti varstvo, prehrano, ogrevane in varne prostore. Šole morajo na dan stavke organizirati tudi prevoz za vozače. Šole in zavodi za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami morajo zagotoviti celodnevno varstvo in oskrbo otrok ter vse pogoje za njihovo varno bivanje. Ministrstvo je v navodilih ravnateljem naložilo še, naj pripravijo načrt za nadomeščanje pouka.

Vrtci in šole so dolžni tudi v času stavke zagotavljati varstvo in oskrbo otrok, učencev in dijakov, sporoča ministrstvo za izobraževanje.

Sviz: omejevanje pravice do stavke

Trditve ministrstva, da so vzgojno-izobraževalne ustanove dolžne zagotoviti minimalni delovni proces, se tepejo s stališčem sindikata Sviz. Glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj je ob zaključku priprav na stavko povedal, da v vzgoji in izobraževanju ni stavkovnih omejitev in da zanje velja pravica do prekinitve dela v celoti. “V manjšini zlasti osnovnih šol se nam je začelo dogajati, da so ravnatelji napovedali, da bodo otroci prišli v šolo, da jih bodo povabili. To je omejevanje pravice do stavke, hkrati pa tudi velika odgovornost, ki jo delodajalci prevzemajo, kajti pouka takrat ne bo. Kdo bo prevzel odgovornost za tiste, ki bodo prišli v šolo, takrat ko bodo učitelji in učiteljice stavkali? Odgovor je en sam: prevzel jo bo delodajalec,” je posvaril Štrukelj.

V Svizu so napovedali, da bodo vrtci poskrbeli za otroke le ob predhodnem dogovoru s starši, ki ne bodo imeli druge možnosti za varstvo. Enako, torej v nujnih primerih in ob predhodnem dogovoru, bodo prevzeli skrb za učence v prvem triletju osnovne šole, ostali starši pa na takšno dobro voljo učiteljev ne morejo računati. Sporočila nekaterih delodajalcev, da naj na dan stavke otroci kar pridejo v šolo, Sviz razume kot “nagajanje” v želji, da bi se ne protestni shod v Ljubljano odpravilo čim manj stavkajočih delavcev.

Koprivnikar: približevati se morata obe strani

Sindikati so na vladno stran naslovili prek 80 stavkovnih zahtev, katerih finančna vrednost sega proti milijonu evrov, pravi minister za javno upravo in glavni vladni pogajalec Boris Koprivnikar. Vladna stran bo pogajanja z različnimi skupinami sindikatov nadaljevala po koncu stavk, napovedanih za prihodnji teden. Tudi približevala se jim bo, vendar znotraj makroekonomskih možnosti. “Če ne pristanemo takoj na vse stavkovne zahteve, to ne pomeni, da ne iščemo rešitve,” pravi Koprivnikar, ki popuščanje pričakuje tudi na sindikalni strani.


Najbolj brano