Prihaja stavkovno vroč teden

Prihodnji teden se bodo zvrstile tri stavke javnih uslužbencev: v ponedeljek bodo začeli stavkati policisti, v torek zaposleni v zdravstvu in socialnem varstvu, v sredo pa bodo zaradi stavke šolnikov zaprte šole in vrtci. Sindikati, ki pripravljajo ta stavkovni val, združujejo več kot 80 odstotkov vseh sindikalno organiziranih javnih uslužbencev.

Sindikati, ki delujejo pod okriljem Pergama, so stavkali že januarja 
(na sliki). Prihodnji teden  jim bodo sledili sindikati, ki delujejo pod 
okriljem Konfederacije sindikatov javnega sektorja. Foto: Bor Slana/STA
Sindikati, ki delujejo pod okriljem Pergama, so stavkali že januarja (na sliki). Prihodnji teden jim bodo sledili sindikati, ki delujejo pod okriljem Konfederacije sindikatov javnega sektorja. Foto: Bor Slana/STA

LJUBLJANA > Javnost bo najbolj opazila stavko učiteljev in vzgojiteljev, saj zanje ne veljajo zakonske omejitve in bodo lahko povsem prekinili delo. V sredo ne bo pouka v osnovnih, srednjih in glasbenih šolah, svoja vrata pa bodo zaprli tudi vrtci, pojasnjuje Branimir Štrukelj iz sindikata vzgoje in izobraževanja Sviz.

Zaprta bo velika večina šol in vrtcev

Staršem, ki nimajo nobene druge možnosti za varstvo otroka, bodo vrtci zagotovili varstvo, a to ni njihova dolžnost, pač pa dobra volja, poudarja Štrukelj. “Vse drugo pa bo stalo,” napoveduje. Ker se je za stavko izreklo več kot 90 odstotkov sindikalnega članstva, bo delo obstalo v tako rekoč vseh vzgojno izobraževalnih ustanovah po državi. Vzgojitelji, učitelji in drugi zaposleni v šolstvu se bodo opoldne zbrali na Kongresnem trgu v Ljubljani. Na protestnem shodu bodo od vlade, ki za zdaj ostaja gluha za njihove zahteve, terjali zvišanje osnovnih plač strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju in ustrezno ovrednotenje razrednikovega dela.

Stavkovne zahteve pred koalicijo

Posebna vladna pogajalska skupina, zadolžena za pogajanja s sindikati, je pripravila celovit pregled stavkovnih zahtev. Danes jih bo predstavila koaliciji, nato pa predvidoma tudi vladi za odločanje o nadaljevanju pogajalskega procesa in odzivanje na stavkovne zahteve, so sporočili z ministrstva za javno upravo. Pogajanja v času stavk ne bodo potekala, se bodo pa nadaljevala takoj po njihovem zaključku, so napovedali.

Štrukelj pričakuje, da bo stavkalo približno 40.000 zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. Ti skrbijo za 85.000 otrok v vrtcih, 175.000 učencev v osnovnih šolah, 74.000 dijakov v srednjih šolah in 70.000 študentov. “Očitno samo še vlada Republike Slovenije ne razume, v kako zahtevni situaciji smo,” pravi ob teh številkah.

Stavka policistov do izpolnitve zahtev

Policisti imajo pri izvedbi stavke bolj zvezane roke. Med stavko so dolžni opravljati vse naloge za zaščito življenja, premoženja in zdravja ljudi. Stavkali naj bi vsi, torej približno 9000 policistov in zaposlenih na notranjem ministrstvu, je napovedal Radivoj Uroševič iz Policijskega sindikata Slovenije. Njihova stavka se bo začela v ponedeljek ob 7. uri, stavkali pa bodo do izpolnitve zahtev. Prvi dan stavke se bo del stavkajočih zbral na protestu pred vlado.

Branimir Štrukelj

sindikalist

“Očitno samo še vlada Republike Slovenije ne razume, v kako zahtevni situaciji smo.”

“Ne stavkamo z namenom dvigovanja plač, ampak da policistom vrnemo status, ki si ga zaslužijo glede na naloge, pooblastila, odgovornosti, ki jih imajo, in predvsem glede na nevarnosti, s katerimi se vsakodnevno soočajo,” pravi predsednik Sindikata policistov Slovenije Kristjan Mlekuš. Po prepričanju policijskih sindikatov je vlada z aneksom h kolektivni pogodbi za državno upravo porušila razmerja med delom policistov in ostalih javnih uslužbencev.

Ne želijo škodovati

Sindikati s področja zdravstvene nege in socilanega varstva se medtem borijo za višje plače in boljše delovne pogoje, zlasti za dodatne kadre. Sindikat delavcev v zdravstveni negi in Sindikat zdravstva in socialnega varstva bosta v torek med 8. in 10. uro pripravila dvourno opozorilno stavko. Na področju, ki ga pokrivata, dela prek 40.000 ljudi. Stavki naj bi se pridružili številni, sta pa tudi ta dva sindikata pri izvedbi stavke omejena, saj zastopata poklice, ki skrbijo, na primer, za bolnike v bolnišnicah in zdravstvenih domovih, za starostnike v domovih za ostarele in za ljudi v socialno-varstvenih zavodih.

85.000 javnih uslužbencev

naj bi se v ponedeljek, torek in sredo pridružilo stavki

Bolnikom in oskrbovancem ne želijo škodovati, poudarjajo, čeprav imajo v mislih tudi zaostritev stavke, če torkovo opozorilo ne bo zaleglo. Jelka Mlakar iz sindikata delavcev v zdravstveni negi omenja možnost umika soglasja za delo prek polnega delovnega časa: “To bi pomenilo, da medicinske sestre četrti teden v mesecu ne bi bile več prisotne na delu.”


Najbolj brano