Največ novih brezposelnih v Kopru in Mariboru

Brezposelnost se je povečala tudi minuli mesec, vendar manj kot januarja lani. Na Zavodu za zaposlovanje je bilo tako konec januarja prijavljenih skoraj 88.000 brezposelnih. To je za dobre tri odstotke več kot decembra lani, a hkrati za 15 odstotkov manj kot pred letom dni. Na Primorskem je bil največji skok na območju koprske službe zavoda.

Med zelo iskanimi kadri so tudi natakarji. Foto: STA
Med zelo iskanimi kadri so tudi natakarji. Foto: STA

LJUBLJANA >Ob koncu januarja letos je bilo prijavljenih 87.919 brezposelnih. To je za 3,4 odstotka več kot decembra lani, ko so jih našteli 2859 več. Veseli pa podatek, da je bilo januarja letos za 15,2 odstotka manj brezposelnih kot januarja lani.

Na jugu Primorske 5913 brezposelnih

Brezposelnost je prvi mesec v novem letu zrasla v vseh območnih službah zavoda. Največjo rast v tem mesecu so zabeležili v območnih službah Maribor (+6,4 odstotka) in Koper (+6 odstotkov). Na območju, ki ga pokriva koprska služba zavoda (uradi za delo so v Ilirski Bistrici, Izoli, Kopru, Piranu, Postojni in Sežani), je bilo tako prijavljenih 5913 brezposelnih, kar je 335 več kot konec decembra lani.

9388 brezposelnih je bilo na Primorskem januarja letos.

“Povečanje števila brezposelnih je pričakovano, saj je v tem času običajno priliv v brezposelnost večji kot odliv. V evidenco se prijavljajo osebe, ki jim je konec leta izteklo delovno razmerje za določen čas. Prijavile so se osebe, ki so bile zaposlene v predelovalni dejavnosti, gostinstvu in turizmu, trgovini na drobno in gradbeništvu,” pravi direktorica koprske območne službe zavoda za zaposlovanje Nevenka Bandelj.

Na severnem delu Primorske je bila rast števila brezposelnih precej nižja, le 0,9- odstotna. Brezposelnih je bilo skupaj 3475.

Na novo se je na zavodu januarja prijavilo 11.212 brezposelnih, kar je za 36 odstotkov več kot decembra in skoraj 14 odstotkov manj kot januarja lani. Med novoprijavljenimi je bilo 7411 takih, ki se jim je iztekla zaposlitev za določen čas, 909 je bilo iskalcev prve zaposlitve, 1455 pa je bilo trajno presežnih delavcev in stečajnikov. Od 8353 brezposelnih, ki so jih na zavodu januarja odjavili iz evidence, se jih je 6180 zaposlilo oziroma samozaposlilo. To je za 67,3 odstotka več kot decembra in dva odstotka manj kot januarja lani.

Medletna primerjava kaže, da je bilo znižanje brezposelnosti največje v območnih službah Trbovlje (-19,9 odstotka) in Celje (-17,6 odstotka). Januarja letos je bilo v primerjavi z januarjem lani število registriranih brezposelnih manjše tudi v vseh ostalih območnih službah zavoda; v koprski je medletni upad števila brezposelnih znašal 17,4, v novogoriški pa 14,5 odstotka.

Iščejo zidarje, natakarje, čistilce ...

Podjetja še vedno najbolj iščejo delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, zanje je na voljo več kot 700 prostih delovnih mest po vsej državi. Službo bi dobilo tudi približno 650 zidarjev in skoraj 500 natakarjev. Zelo iskani so tudi čistilci, strežniki, vozniki težkih tovornjakov, prodajalci, tesarji ...


Najbolj brano