V Križu bodo glasovali o odcepitvi

V ponedeljek bodo krajani Križa na zboru glasovali o tem, ali se želijo izločiti iz krajevne skupnosti Tomaj in ustanoviti lastno. Pobudniki predloga pričakujejo, da ga bodo podprli tudi krajani.

Večina krajanov Križa je s podpisom že podprla samostojno 
krajevno skupnost, uradno bodo o tem glasovali na zboru v 
ponedeljek.  Foto: Helena Race
Večina krajanov Križa je s podpisom že podprla samostojno krajevno skupnost, uradno bodo o tem glasovali na zboru v ponedeljek.  Foto: Helena Race

KRIŽ > Pobudo za izločitev Križa iz krajevne skupnosti Tomaj je že podpisalo 427 krajanov in s tem seznanilo sežansko občino in občinski svet. Postopek predvideva, da župan Davorin Terčon skliče zbor krajanov, ki bo v ponedeljek ob 17. uri, na njem pa bodo volilni upravičenci glasovali o predlogu. “Pričakujemo, da bodo predlog podprli, saj ga je že podpisalo kar 83,4 odstotka krajanov,” pravi Matjaž Može, eden od pobudnikov odcepitve Križa. Presenečenj ne pričakuje tudi zato, ker je zbor sklepčen že, če se ga udeleži le pet odstotkov volilcev.

Za ustanovitev lastne krajevne skupnosti so se v Križu odločili, ker število prebivalcev v kraju narašča, trenutno tam živi 654 ljudi, kar je več kot polovica zdajšnje KS Tomaj. Prihaja tudi vse več mladih, ki se vključujejo v dogajanje v kraju, in menijo, da bodo v samostojni krajevni skupnosti lahko več storili za dvig kakovosti življenja v Križu.

Glasovanje na zboru krajanov je še zadnji korak pred dokončno odločitvijo o ustanovitvi nove krajevne skupnosti, ki bo v rokah občinskih svetnikov.


Najbolj brano