V Luki sestanki, pred Luko shod

Žerjavisti v Luki Koper so včeraj pri pretovarjanju še naprej najstrožje upoštevali predpise varstva pri delu in pretovor je še vedno potekal za polovico počasneje kot običajno. Sindikat žerjavistov se je včeraj popoldne srečal s predsednikom uprave, pisne odgovore uprave pričakuje danes.

Petkov protest pred upravo Luke Koper Foto: Tomaž Primožič/FPA
Petkov protest pred upravo Luke Koper Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > V upravi Luke Koper računajo, koliko stroškov jim povzroča upočasnjen način dela. “Smo v stalnih stikih s kupci in skušamo rešiti, kar se da. Ladje se zaradi tega niso preusmerjale v druga pristanišča, gre pa približno dan zamude pri pretovoru, kar skušamo nadoknaditi s kopenskimi prevozi,” pravi Dimitrij Zadel.

Obenem pa v podjetju preverjajo, kaj natanko glede varstva pri delu določajo predpisi in elaborati. “Mogoče bo treba res prilagoditi način dela,” razmišlja Zadel. “Šele prejšnji teden smo bili prvič soočeni s tem, to je za nas nekaj novega. Sindikat pravi, da gre za strogo upoštevanje standardov varstva pri delu, zdaj pa pogosteje slišimo tudi, da gre za belo stavko,” dodaja.

Civilna fronta Vstala Primorska - Vstani Slovenija danes ob 15. uri pred Luko Koper organizira protestni shod v podporo delavskemu boju. Kot so zapisali v civilni fronti, zahtevajo, da se konča gonja proti sindikalistom in delavcem, “ki so dovolj pogumni, da se uprejo škodljivim manipulacijam uprav”. Na upravni enoti in policijski upravi niso prejeli prijave shoda.

V sindikatu žerjavistov odločno zavračajo namige o beli stavki. Norma na kontejnerskem terminalu je, denimo, od 16 do 18 kontejnerjev na uro. To je zapisano v luškem tehnološkem postopku, trenutno, ko je delo upočasnjeno, žerjavisti te normative presegajo, prej pa so delali še več. Povod za upočasnjeno delo žerjavistov je ravnanje uprave Luke, ki je sindikalistu Mladenu Jovičiću zaradi njegove vpletenosti v delovno nesrečo julija lani, v kateri je umrl delavec, najprej poskusila izredno odpovedati delovno razmerje, potem pa se odločila, da bo na sodišču raje izpodbijala njegovo pogodbo o zaposlitvi in ga poslala na čakanje. Jovičićev odvetnik Aleksander Lisjak med drugim poudarja, da je Jovičić delal “na ustaljen način” in enako kot vsi drugi na tem delovnem mestu.

Zaradi ukrepa uprave pa se delavci na dvigalih bojijo, da se jim zgodi nesreča in s tem podobno ravnanje uprave kot do Jovičića, zato že od prejšnjega tedna delajo po najstrožjih predpisih varstva pri delu. V sindikatu ocenjujejo, da gre za “napad na sindikalno delovanje” in da je na upravo vplival predsednik nadzornega sveta Uroš Ilić. Od uprave zahtevajo, da takoj prekine vse postopke proti Jovičiču.

Tovorni promet ima zaradi upočasnjenih delovnih procesov pri nakladanju in razkladanju vagonov v Luki Koper že več dni težave, predvsem na kontejnerskem terminalu. Prevoz tovora je nereden, stranke SŽ-Tovornega prometa pa so vse bolj nezadovoljne in že odpovedujejo vlake, so povedali na Slovenskih železnicah. Na železnicah pravijo, da je za oceno poslovne škode še prezgodaj, upajo pa, da se bo stanje v Luki Koper uredilo v najkrajšem času. STA


Najbolj brano