V jezeru 13 granat

V sobotni skoraj osemurni tehnično zahtevni intervenciji so iz mulja ob brežini izpraznjenega akumulacijskega jezera na Mostu na Soči odstranili 83 kilogramov granat iz prve svetovne vojne. Poleg dveh pripadnikov državne enote za varstvo pred NUS severnoprimorske regije so v akciji sodelovali tolminski gorski reševalci

Iz mulja izpraznjenega jezera  so odstranili  13 kosov granat v 
skupni teži 83,18 kilograma. Foto: URSZR
Iz mulja izpraznjenega jezera so odstranili 13 kosov granat v skupni teži 83,18 kilograma. Foto: URSZR

MOST NA SOČI > V soboto je neeksplodirane granate pod mostom na Mostu na Soči prvi opazil mimoidoči občan. Takoj je poklical na intervencijsko številko, pripadnika državne enote za varstvo pred NUS (neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi) severnoprimorske regije pa sta ob 13.30 začela z odstranjevanjem nevarnih ostankov iz mulja ob brežini reke Soče tamkajšnjega izpraznjenega akumulacijskega jezera.

“Že takoj je bilo jasno, da te intervencije sama ne bi mogli izvesti, zato sva na pomoč - za logistično in tehnično podporo - poklicala še tolminske gorske reševalce,” je povedal Aljaž Leban, vodja državne enote za severnoprimorsko regijo in vodja sobotne intervencije. Prišla sta tudi tolminska policista, ki sta za nekaj časa zaprla dostopne poti, pa tudi promet prek mostu za ves promet.

V skoraj osemurni sobotni tehnično zahtevni intervenciji so odstranili 13 kosov NUS v skupni teži 83,18 kilograma. Prepoznali so granate kalibra 149, 100, 80 in 75 milimetrov, tromblone in ročne bombe. Vse najdene bombe naj bi izvirale iz prve svetovne vojne. Leban je pri tem poudaril, kako pomembno je medsebojno sodelovanje različnih enot. “Prav tolminski gorski reševalci so nama z Martinom Kendo precej olajšali delo. Zahvala gre tudi tolminskima policistoma, ki sta dvakrat povsem zaprla glavno cesto Nova Gorica-Tolmin, da smo lahko varno in pa predvsem brez radovednežev opravili svoje delo,” je še povedal Leban. Predvsem so bili vsi vpleteni navdušeni nad njihovo novo pridobitvijo v obliki mobilne vlečnice, ki je v sobotnem primeru opravila levji delež pri dvigovanju najdenih granat.

Pripadniki državne enote za varstvo pred NUS severnoprimorske regije najditelje granat v izpraznjenem jezeru na Mostu na Soči pozivajo, naj nemudoma to sporočijo na intervencijsko številko 112.


Najbolj brano