Zoper pametne telefone in artritis

Sinoči so se v koprski dvorani sv. Frančiška debeli dve uri spopadali obalni mojstri, ki slovijo po duhovitih besedilih. Da o glasbi nimajo pojma, pa sta Drago Mislej - Mef z NOB in Zmelkoow drug drugemu nekajkrat zabrusila na “glasbeno-jezikavem” spopadu Ne nas jebat! Revolucija 2.0.

Mefova skupina je v dvorani sv. Frančiška zasedla levo polico odra, Zmelkoow pa desno.  Foto: Andraž Gombač
Mefova skupina je v dvorani sv. Frančiška zasedla levo polico odra, Zmelkoow pa desno.  Foto: Andraž Gombač

KOPER > Ni bil navaden akustičen koncert, ampak nekakšen koncertni “roast”, dvoboj Na žaru, spopad med bendoma in tudi med Koprom in Izolo. Na oder v lepo zapolnjeni dvorani so se sočasno zgrnili vsi: Drago Mislej - Mef z Narodnoosvobodilnim bendom (NOB), v katerem ga spremljata kitarist Armando Šturman in basist Gorast Radojević, ter številnejši Zmelkoow: pevec in kitarist Gorazd Sedmak - Goga, basist Žare Pavletič, bobnar Aleš Koščak ter Iztok Cergol s harmoniko, violino, mandolino, saksofonom in Anuša Podgornik s tolkali, flavto in še čim.

“Koncept nastopa je Revolucija 2.0. Vsak od nas se bori proti tistemu, česar ne prenese - jaz proti jumbo plakatom in pametnim telefonom, Mef pa se bori z leti in artritisom,” je dejal Goga, ki ni varčeval s strupom. V pesmi Pussy revolucija je pojasnil še, da revolucija ne more več uspeti, saj jo danes raje prestavimo in hitimo na razprodaje.

Mef je obudil spomine na osemdeseta leta, ko so Zmelkoow začeli kot bend Bajonet - baje so bili tako zanič, da so jih na oder poklicali, ko so želeli izprazniti prizorišče. Mef ženi Marjeti še ni oprostil, da je plačala izdajo prve male plošče skupine Zmelkoow.

Med glasbenim spopadom so se prepletale pesmi - eno so zapeli Mefovi, naslednjo Zmelkoow, pa spet Mef ... Zmelkoow niti med nastopi rivalov niso počivali, ampak so njihove pesmi spremljali in obogatili s svojimi glasbili, Mef pa je pojasnil, da jim usluge ne morejo vračati - kriva da sta zlasti slabo zdravstveno stanje njegove ekipe in zarotniški Zmelkoow, ki so se uglasili za pol tona niže.

Ohlapna, načrtno šlampasta dramaturgija se je zgostila, ko so segli po pesmih drug drugega - Zmelkoow po Mefovih Gremo naprej in Ne mi lest v podzavest, medtem ko je Mef zelo upočasnil zmelkoowovsko sadistično Zdej en dan, ki je zazvenela v kar treh različicah: po Mefovi ležerni so jo Zmelkoow zaigrali še v baročni priredbi in za okus dodali ščepec pankersko besnega izvirnika.

Mef je dvorano navdušil in v krohot spravil še z duhovito priredbo zmelkoowovske Zlate ribice. Kako je zazvenela? Tako, kakor bo najbrž tudi 1. februarja na reprizi v Kulturnem domu Nova Gorica. Ali pa še huje.


Najbolj brano