Ilić in Zadel

Ko je Zeno D'Agostino prevzel krmilo pristanišča Trst, je najprej rešil neurejene odnose z delavci. “Delavci so najpomembnejši. Kdor misli, da se pristaniški posel danes lahko dela le z najmodernejšo tehnologijo, logistiko in pozabi na človeško plat, ni razumel ničesar,” je utemeljil za naš časnik. Tudi zato se je Trst izvil iz krča in podira rekorde.

Tudi prva poteza Draga Matića na čelu Luke Koper je bila ureditev odnosov z delavci. S sindikati je izpogajal socialni sporazum, ki je na dolgi rok zagotovil socialni mir in rešil odprta vprašanja. Za partnerje Luke z vsega sveta je bil prav socialni sporazum dodaten element zanesljivosti in zaupanja. In gotovo je tudi to nekaj prispevalo k poslovnim rekordom.

Dimitrij Zadel je izbral nasprotno: najprej je odprl fronto s sindikatom žerjavistov. Res ne razumemo, zakaj bi bilo upravi to lahko v interesu. In to prav zdaj, ko je pred družbo izjemno pomembno poglavje: zaposlovanje delavcev IPS, za kar bo treba verjetno pripraviti zajetne rezervacije, kar se bo poznalo pri poslovnem izidu in bo treba s sindikati morda izpogajati kakšen kompromis.

Težko verjamemo, da je izkušeni menedžer sam pripravil takšno potezo, najbrž je akter postopka proti prvemu sindikalistu tudi prvi nadzornik Uroš Ilić. Če bi dvojec namesto iskanja pogromu naklonjenih pravnih mnenj našel zdravo pamet, gotovo ne bi šel v vojno z žerjavisti. “Luko zanima komercialni interes,” je pred poslanci poudaril Zadel. Zadnja poteza tega ne kaže. Socialni mir v Kopru je načet in to je novica v vseh jadranskih pristaniščih in pri ladjarjih. Fantje več deset metrov nad tlemi pač lahko z ladje prestavijo 90 kontejnerjev na uro - ali pa samo 50. In zadnje dni je pretovor tako počasen, da se že podira rotacija ladij v Jadranu, stranke pa norijo.

Jovičić se bo zaradi delovne nesreče najbrž tako ali tako moral zagovarjati na sodišču. Zato Zadelu in Iliću prav res ni bilo treba uprizarjati še luškega procesa. Ki sta ga že izgubila.


Preberite še


Najbolj brano