Mali Gvido odkriva skrivnosti bolnice Franja

Bolnica Franja v soteski Pasice v Dolenjih Novakih je sovražniku ostala skrita od nastanka leta 1943 vse do osvoboditve. Skrivna bolnišnica je zato naslov simpatične, najmlajšim otrokom razumljive predstavitve Franje v knjigi, pri kateri sta moči združili domačinka Tea Hvala in Mariborčanka Špela Oberstar. S simpatičnimi ilustracijami jo je opremila gorenjska ilustratorka Ajda Erznožnik.

Knjigo so v cerkljanski knjižnici pred dnevi predstavile (z desne) Ajda Erznožnik, Tea Hvala, 
Milojka Magajne in moderatorka Marinka Grum Rojc.  Foto: MKČI
Knjigo so v cerkljanski knjižnici pred dnevi predstavile (z desne) Ajda Erznožnik, Tea Hvala, Milojka Magajne in moderatorka Marinka Grum Rojc.  Foto: MKČI

CERKNO > Predšolski in tudi kakšno leto starejši otroci, kakopak tudi starši, imajo od lani na voljo poljudno slikanico o partizanski bolnici Franja. Na pobudo založbe Skrivnost avtorici Tea Hvala in Špela Oberstar v spremstvu odličnih ilustracij Ajde Erznožnik skrivnost v Skrivni bolnišnici razkrivata skozi oči treh malčkov, zlasti Gvida, ki ga bolnica povsem očara.

Trije prijatelji, ena skrivnost

“Gvido med poletnimi počitnicami obišče Partizansko bolnico Franja. Navdušen nad skrivnostmi, ki jo obkrožajo, za svoje odkritje pove najboljšima prijateljema, Filipu in Minki,” knjigo predstavlja založba Skrivnost iz Hoč. In dodaja le še vprašanje, ali bo tri prijatelje skrivnost povezala ali sprla.

Vsebine, ki skozi 39 strani spremlja igro treh prijateljev v domačem peskovniku in navdušenja Gvida nad partizansko bolnico, s katerim preglasi morske dogodivščine Filipa, tudi mi ne bomo izdali. Niti tega, ali je razkrivanje skrivnosti o vojni, ki je nikakor ne razumejo, in solidarnosti kot njeni edini luči otroke sprlo ali povezalo. Knjižico je preprosto dobro vzeti v roke. Če sta otrokom namenjena splet otroške igre in njihovega razumevanja medvojne bolnice ter nevsiljivo vodstvo k solidarnosti, bo staršem pri odgovarjanju na vprašanja malčkov v pomoč razlaga o Franji na zadnjih osmih straneh knjige. Pomnik humanosti z znakom evropske dediščine je poljudno predstavila vodja cerkljanskega oddelka Mestnega muzeja Idrija, zgodovinarka Milojka Magajne.

Zgodbo dveh časov spremljajo zgovorne ilustracije

Milojka Magajne je predstavitev opremila z arhivskimi in današnjimi fotografijami bolnice, njenega okolja in zdravnice Franje Bojc Bidovec. V dve časovni obdobji - današnjo otroško igro in medvojno poslanstvo bolnice - segajo tudi odlične ilustracije Ajde Erznožnik, ki je odmevno opremila že več otroških knjig.

Zanimivo je, da se je zamisel za predstavitev Franje otrokom porodila na Štajerskem, v založbi Skrivnost. Šebreljčanka, v Stopniku živeča vsestranska samostojna delavka v kulturi Tea Hvala, je z veseljem poprijela zanjo. In zgodba se je na mah znašla na papirju. Čeprav je za njo kilometre kritik, člankov, radijskih oddaj in s Franjo živi od otroštva, se ji je ob zgodbi porodilo vprašanje, ali jo bodo otroci resnično razumeli. “Gre za dve časovni obdobji, dva povsem različna svetova. Zato sem k sodelovanju povabila mariborsko ustvarjalko in prevajalko Špelo Oberstar, ki je pred leti skupaj z Matejem Kocjanom v okviru Stripburgerja odlično soustvarila zgodbo Maček Omar. Mojo zgodbo je precej dodelala, predvsem pa jo je preverila med otroki in starši. Ko so jo sprejeli, je šla v tisk,” je povedala Tea Hvala.

Skupaj s soustvarjalkama se veseli ugodnih odmevov na prvo predstavitev Franje otrokom. “Čudovito! Kdaj bo knjiga prevedena? Otroci širom po svetu potrebujejo dobro uporniško literaturo,” je med drugimi zapisala nemška univerzitetna profesorica Anna Lipphardt, kakopak prepričana, da skrivnost partizanske bolnice lahko prevzame še mnoge. Otroke in odrasle! Tako kot je ob obisku Franje tudi njo.


Najbolj brano