Vsi žerjavisti so Jovičić

Bodo v Luki Koper stavkali, če bo uprava izpeljala začeti postopek izredne odpovedi sindikalistu in nadzorniku Mladenu Jovičiću? “Vse je odprto, nihče zdaj ne govori o stavki. A Jovičića bomo zaščitili,” pravi predsednik sveta delavcev Mirko Slosar. Uprava se je s to potezo zelo zamerila zaposlenim.

Mladen Jovičić (levo) in Mirko Slosar Foto: Tomaž Primožič/FPA
Mladen Jovičić (levo) in Mirko Slosar Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER >Uprava Dimitrija Zadela je skovala odgovor, da je bila proti Mladenu Jovičiću dolžna sprožiti postopke zaradi zagotavljanja integritete in predvsem enake obravnave vseh zaposlenih. “Zato je delavcu izročila pisno seznanitev z očitanimi kršitvami in vabilo na zagovor, na katerega lahko delavec poda svoj zagovor in razloge, da očitane kršitve ne obstojijo,” so pojasnili. “Ker postopki še niso zaključeni in zaradi domneve nedolžnosti zaposlenega do zaključka postopka, uprava, zaradi zaščite integritete zaposlenega, ne more podajati nobenih dodatnih informacij,” so dodali. Delavski direktor in član uprave Luke Stojan Čepar pa je povedal, da o nameravani odpovedi Jovičiću na upravi niso govorili: “Še preučujem, kaj se dogaja. Dokler postopki glede delovne nesreče niso končani, odpovedi ne bi smelo biti.” Po neuradnih informacijah nameravajo nekdanjega žerjavista Jovičića vreči iz Luke zaradi vpletenosti v julijsko delovno nesrečo, v kateri je umrl delavec, poleg tega trdijo, da je njegova trenutna nova pogodba za delovno mesto skladiščnika nična. Jovičić je trenutno v bolniškem staležu.

“Za odpovedjo stojijo posamezni nadzorniki”

Uprava se sklicuje na zakon, v svetu delavcev so na podlagi pridobljenega pravnega mnenja prepričani, da je poteza uprave “nezakonito, nepremišljeno in skrajno sprevrženo dejanje, ki bi naredilo nepopravljivo škodo družbi”. Svoje sklepe so poslali upravi in nadzornemu svetu. “Zaznali smo, da za postopkom odpovedi ne stoji le trenutna uprava, ampak posamezniki v nadzornem svetu. Pozivamo jih, naj ravnajo zakonito. Preiskovalec pomorskih nesreč ugotavlja, da Jovičić ni bil glavni odgovorni, delo policije in tožilstva še ni končano in čudi nas, da se lahko koga obtožuje vnaprej,” pravi Mirko Slosar.

Skupini 20 vodij oddelkov se iztečejo pogodbe

Ob zamenjavi uprave Luke pa so se pojavljale špekulacije, da bi lahko sledila tudi zamenjava ključnih menedžerjev. Skupini približno 20 vodilnim se namreč v spomladanskih mesecih iztečejo individualne pogodbe. “Glede na to, da smo dobili zunanjo upravo, da nihče od njih ne pozna Luke, bi menjava ključnih pozicij v operativi pomenila gospodarski samomor. Ne vem, kako bi lahko luka funkcionirala, nekaj izkušenega kadra na ključnih mestih pa moramo le imeti,” to komentira Mirko Slosar.

Žerjavisti: bojimo se delati

Stipo Kalem, član upravnega odbora sindikata žerjavistov, opozarja, da je to napad na sindikat. “Jutri se lahko podobna nesreča zgodi komu drugemu. Žerjavisti se moramo med seboj ščititi, a zdaj je stanje duha med delavci zelo slabo. Zaradi vseh teh pritiskov se že bojimo delati.”

V sindikatu so se odzvali ostro. “To je tretji napad na naše okno v svet: najprej so leteli državni nadzorniki, potem uprava, zdaj je tarča sindikat. Odpoved pogodbe Jovičiću ni samo nezakonita, je maščevalna represija za ustrahovanje vseh sindikalistov in delavcev, ki si upajo postaviti se po robu samopašnim diktatorjem, ki se izdajajo za voditelje, v resnici pa so le marionete v rokah velekapitala,” so zapisali v sporočilu z naslovom Mi vsi smo Mladen. “Uprava ni v sedlu še niti en mesec, pa že razmišlja o odpovedih namesto o rešitvah tako imenovanih tveganj, zaradi katerih je morala spakirati njena predhodnica,” so v sindikatu spomnili, da IPS delavci naenkrat niso več pomembni.


Najbolj brano