Nova podoba zaledja Portoroža

Načrtujejo prenovljeno središče Belega križa s krožiščem, trgom, parkom in spremenjenimi cestnimi povezavami. Na območju od Belega križa do Portoroža je predvidena stanovanjska gradnja in legalizacija nekaterih obstoječih objektov, prav tako pa tudi nove cestne povezave. Blizu nekdanje vrtnarije bo po predlogu prostor za manjši hotel in objekt z javnimi vsebinami ter garažna hiša, zasnovane pa so tudi nove parkovne površine.

Središče Belega križa bo dobilo trg, park in krožišče. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Središče Belega križa bo dobilo trg, park in krožišče. Foto: Zdravko Primožič/FPA

PORTOROŽ > Piranski župan Peter Bossman bo danes predstavil prihodnjo ureditev na približno sedem hektarjev velikem območju med Belim križem in Portorožem.

Po besedah Uršule Koren iz portoroškega Pia Studia je predlagana prenova središča Belega Križa z novim krožiščem in nekoliko spremenjeno cestno povezavo zaradi novega trga in parka. Ob Belokriški cesti sta predvidena drevored in pločnik, severno in južno od ceste pa je načrtovanih 27 novih hiš. Eden od lastnikov zemljišč, Bojan Razdevšek, pravi, da že dvanajst let čaka, da se bo lahko lotil svojega gradbenega projekta. “Če bom finančno vzdržal, bom začel graditi najprej eno, potem pa še drugo luksuzno vilo,” napoveduje. Po oceni bo v gradnjo vložil približno pol milijona evrov.

53 novih hiš je predvidenih med Belim križem in Portorožem.

Na sprejem prostorskega načrta na območju Belokriške ceste pa čaka še nekaj lastnikov stavb zaradi legalizacije neusklajene gradnje, občina pa ima tu več parcel, ki jih bo verjetno ponudila v prodajo.

Tudi park in garažna hiša

Nekoliko nižje, pod portoroškim dijaškim domom, se nahaja nekdanja vrtnarija, ki spada v ureditveno območje predloga občinskega podrobnega prostorskega načrta “Park cvetja”. Korenova pojasni, da je tu predviden manjši hotel in devet večstanovanjskih hiš. Med lastniki zemljišč na tem območju je celjsko podjetje Moravia Steel nepremičnine, ki je tudi pobudnik priprave omenjenega prostorskega akta. Sicer pa so v tem delu, kjer so v bližini vrtec in šola, predvidene še parkovne površine in otroška igrišča.

Pod vrtnarijo, kjer so trenutno vrtovi in oljčniki, pa je, kot še pove Korenova, prav tako načrtovana gradnja 17 hiš, objekta, s katerim želi občina urediti prostore z javnimi vsebinami in vkopane garažne hiše. Gre za ureditveno območje “Med vrtovi”, ki po predlogu predvideva tudi prenovitvene načrte za kompleks Vile Marije.

Težave s parkiranjem

“Pozdravljamo nove prostorskem načrte, a ključna težava Portoroža ostaja parkiranje,” izpostavlja predsednik Krajevne skupnosti (KS) Portorož Slavko Ivančić. “Čakamo na garažno hišo, ki jo v sklopu svojega projekta na Kaštelu načrtuje ruska investitorka, a stvar stoji,” omeni. Ivančić sicer ugotavlja, da turistična podoba Portoroža v zadnjih desetletjih vse bolj tone in da nujno potrebuje nove vsebine.


Najbolj brano