Leta 1998 posadili oljko, zdaj bodo odkrili spominsko ploščo

Danes mineva 20 let, odkar se je izolska osnovna šola z italijanskim učnim jezikom Dante Alighieri iz dotrajane stavbe v Gregorčičevi ulici preselila v novi objekt v Ulici Oktobrske revolucije. Obletnico bodo obeležili v prostorih šole ob 17. uri.

OŠ Dante Alighieri in vrtec L
OŠ Dante Alighieri in vrtec L'Aquilone so na novo lokacijo preselili pred 20 leti. Šolo so ustanovili leta 1899, vrtec leta 1974.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

IZOLA > Preden so šolo, pod okriljem katere deluje tudi vrtec L'Aquilone, 24. januarja leta 1998 preselili na zdajšnjo lokacijo, je od leta 1899 delovala na Gregorčičevi 21.

Nove učilnice polne sonca

“Leta 1899 so jo poimenovali po Danteju Alighieriju,” pravi ravnateljica Simona Angelini, ki je na čelu šole že enajsto leto. Čeprav so šoli ime po najpomembnejšem italijanskem renesančnem pesniku nadeli ob koncu 19. stoletja, segajo dokumenti, ki pričajo o zametkih izobraževanja v Izoli, celo v leto 1210. Oktobra 1419 je Beneška republika ustanovila prvo izolsko javno šolo. Obstajali sta latinska in italijanska različica, v njiju so poučevali duhovniki, laično šolstvo so uvedli Francozi.

Povabili eminentne goste

Osnovno šolo z italijanskim učnim jezikom sta ustanovila Samoupravna italijanska narodna skupnost iz Izole in izolska občina. Na današnjo slavnost so poleg Kučana, Pečanove in Gasparinija povabili še italijanskega ambasadorja v Sloveniji Paola Trichila, generalnega italijanskega konzula v Kopru Giuseppeja D'Agosta, predsednika Italijanske unije Maurizia Tremula, rektorico Ljudske univerze v Trstu Cristino Benussi in druge.

Angelinijeva je nekdanja učenka OŠ Dante Alighieri in kasnejša učiteljica razrednega pouka prve triade. Slovesnosti ob selitvi šole na novo lokacijo se dobro spomni. Zgodila se je v času ravnateljice Amine Dudine in županje Brede Pečan, čeprav je k selitvi precej pripomogel njen predhodnik Mario Gasparini. ”Ko sem videla stavbo brez nevarnih stopnišč, funkcionalne učilnice, polne sonca, namesto vlage in plesni, novo telovadnico in urejeno zunanje igrišče, sem pomislila, da bodo učenci to šolo z veseljem obiskovali.” Odprtju sta prisostvovala tedanja predsednika Slovenije in Italije, Milan Kučan in Oscar Luigi Scalfaro. “Prerezala sta trak in posadila oljko, ki še vedno raste.” Ob današnji obletnici pa bodo odkrili spominsko ploščo.

Po dozidavi še prizidek?

Šolo obiskuje 168 učencev, vrtec 140 otrok. Čeprav je občina šolo oktobra leta 2012 dozidala (na zahodnem traktu oziroma terasi so uredili dodatne štiri učilnice, hodnik in požarno stopnišče), Angelinijeva navaja, da bi potrebovali večjo knjižnico ter dodatne kabinete in učilnice za jezike. “Pred devetimi leti smo namreč precej šolskega prostora odstopili vrtcu, kjer smo povečali število oddelkov iz štirih na osem.”

Ime po “očetu” italijanskega jezika

Izola je povezana z Dantejem, renesančnim pesnikom in “očetom” italijanskega jezika prek nekaterih njegovih rokopisov Božanske komedije, ki so nastali prav v Izoli. Zdaj jih hranijo v Benetkah in Parizu. Božanska komedija je versko-alegorični ep, ki je nastal v letih 1309-1321.

Konec avgusta oziroma v začetku septembra leta 2015 so šolsko kotlovnico priklopili na kotlovnico izolskega zdravstvenega doma, od koder toplo sanitarno vodo zagotavljajo tudi OŠ Vojke Šmuc, enoti Školjka vrtca Mavrica in kulturnemu domu.


Najbolj brano