Izračuni, teorija in praksa

Slovenski rokometaši bodo danes poskušali sneti španski skalp, s katerim bi si morda spet odprli pot do Zagreba. Do polfinala je pot nemara preveč zapletena, morda pa bi vendarle še lahko uzrli avtocesto, ki vodi iz Varaždina do hrvaške prestolnice in petega mesta na evropskem prvenstvu.

Slovensko obrambo z Borutom Mačkovškom (v modrem 
dresu desno) čaka zahtevna naloga proti Špancem. Foto: STA
Slovensko obrambo z Borutom Mačkovškom (v modrem dresu desno) čaka zahtevna naloga proti Špancem. Foto: STA

VARAŽDIN > Teoretično so slovenski rokometaši sicer tudi še v igri za odličje, a scenarij, po katerem bi osvojili drugo mesto v skupini in se prebili v polfinale, se zdi dokaj nestvaren. Slovenija mora premagati še preostala tekmeca v drugem skupinskem delu, Španijo in Češko, ob tem pa morata biti izpolnjena še dva pogoja. Makedonija na svojih zadnjih tekmah proti Češki in Danski ne sme osvojiti več kot ene točke, sklepni dvoboj v Varaždinu med Nemčijo in Španijo pa se mora končati brez zmagovalca. Po dosedanjem razvoju dogodkov na evropskem prvenstvu sicer ne gre ničesar izključiti, nekaj pa drži kot pribito: če želijo ujeti vsaj tretje mesto v skupini, ki prinaša dvoboj za peto mesto v Zagrebu, bodo danes slovenski rokometaši morali premagati Španijo. To pa je bistveno laže reči, kot storiti.

Tudi s Španci ima Slovenija podobno negativno bilanco kot z Nemci ali Danci. Na 18 medsebojnih dvobojih so jih 14 dobili Španci. Zadnje soočenje sega v Francijo, kjer sta se reprezentanci pomerili na lanskem svetovnem prvenstvu. Španci so prepričljivo slavili s 36:26 in se s prvega mesta v skupini podali v osmino finala. Na koncu se je izkazalo, da zadnji slovenski poraz v medsebojnih obračunih ni bil niti najmanj boleč. Slovenija se je prek Rusije in Katarja prebila v polfinale in se nato v tekmi za tretje mesto razveselila brona proti Hrvaški, ki je v četrtfinalu izločila prav Španijo.

Danes na EP

Skupina II (Varaždin) - Slovenija : Španija (18.15), Češka : Makedonija (20.30); vrstni red - Danska (tekma več) 6 točk, Nemčija (+1) in Španija 4, Makedonija 3, Češka 2, Slovenija 1.

Lani je Špance v Franciji že vodil Jordi Ribera, slovenskega selektorja Veselina Vujovića pa vežejo precej lepši spomini na predhodnika na španski klopi Manola Cadenasa. Pred dvema letoma na Poljskem so bili slovenski rokometaši v uvodnem skupinskem delu evropskega prvenstva že na pragu zmage proti Špancem, ki so v napeti končnici tekme rešili točko, kar je bil eden do dveh remijev v soočenjih Slovenije in Španije. Le nekaj mesecev zatem so slovenski rokometaši prišli do druge zmage v medsebojnih dvobojih. Bila je še posebej sladka, saj je Sloveniji na kvalifikacijskem turnirju na Švedskem odprla pot do olimpijskih iger v Riu.

Slovenija torej približno ve, kakšen je recept za Špance, teže ga bo seveda udejanjiti v praksi. S Španci se gotovo ne gre spustiti v dirko za zadetek več, saj imajo tekmeci vendarle več napadalnega streliva. Ko so slovenski rokometaši nazadnje zabeležili pozitivna izida (zmaga 24:21 in remi 24:24) s Španijo, so jo pustili pod mejo 25 doseženih golov. Tudi izkušnja z letošnjega evropskega prvenstva je poučna. Španci so proti Dancem dosegli 22 golov in izgubili, proti Češki (32), Madžarski (27) in Makedoniji (31) pa so se veselili zmag. Ne nazadnje je tudi Slovenija proti Nemcem osvojila točko (25:25), ko je omejila tekmečev učinek v napadu.

Danci, ki prav tako sodijo med rokometne prvokategornike, so slovenski obrambi nasuli 31 golov in zmagali. Proti Špancem, ki bodo morda pogledovali tudi proti jutrišnji tekmi z Nemčijo, bo torej ključnega pomena držati nizek rezultat. ”S Španci se lahko kosamo, a velja tudi obratno. Gre za zelo dobro reprezentanco, ki bi nam po slogu igre morala ustrezati, saj v svojih vrstah nima tako izrazitih strelcev z razdalje. Trenerske ocene pa lahko igrišče hitro zasuče,” je povedal Vujović.


Najbolj brano